Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle träffade en av Etiopiens mest efterlysta män i bergen i Tigray: "Det här kriget är snart över"

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 11:35.
Getachew Reda mötte Yles reporter Liselott Lindström i Tigray i Etiopien.
Bildtext Getachew Reda mötte Yles reporter Liselott Lindström i Tigray i Etiopien.
Bild: Yle

Kriget i Tigrayregionens nordliga delar har varit intensivt den senaste veckan. Nu råder en ensidig vapenvila. Myndigheterna i Addis Abeba vägrar kalla det som hänt ett krig.

TIGRAY/ADDIS ABEBA

En man sitter på en liten pall med en kopp etiopiskt kaffe i handen.

– Smaka på honungen, den är fantastisk! säger han och räcker fram en tesked.

Mitt på det lilla bordet står en stor skål med färsk honung.

Mannen med kaffekoppen är Getachew Reda. Han är Etiopiens tidigare kommunikationsminister, nuvarande rebelledare och en av landets mest efterlysta personer.

Han sitter i en bergsby med en satellittelefon och planerar hur kriget ska fortskrida för rebellernas del.

Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.

Kriget i Tigray fick sin början i november 2020 när TPLF:s, alltså Tigreanska folkets befrielsefronts, väpnade gren attackerade den federala regeringens högkvarter i Tigrayregionen. Yles korrespondent träffar honom i mitten av juni, innan Etiopien utlyst en ensidig vapenvila. Getachew har redan meddelat att vapenvilan inte gäller före fienderna är ute ur regionen.

Den etiopiska centralregeringens hämndattack skulle endast pågå i någon dag eller i en vecka enligt premiärminister Abiy Ahmed.

Nu har det gått åtta månader och striderna som utkämpas på sistone har varit de mest intensiva sedan konflikten bröt ut.

Getachew Reda tillhör TPLF-partiets ledning och syftet med hela kriget är att hitta honom och de andra ledarna, och ställa dem till svars. Premiärminister Abiy Ahmed kallade Getachew och hans kolleger för en junta och kriminella.

Tvingades lämna makten

TPLF styrde Etiopien med järnhand i närmare 30 år. Partiets styrkor lyckades fälla landets kommunistiska regering. Sedan ledde partiet landet, där fängslade oppositionella och kränkningar av mänskliga rättigheter är vanliga verktyg.

TPLF:s långa period vid makten fick sitt slut efter våldsamma protester och parlamentet valde Abiy Ahmed till premiärminister år 2018. För en dryg vecka sedan arrangerades det som kallas för de första demokratiska valen på flera årtionden i landet. Ännu har inga resultat klargjorts, men Abiy förväntas vinna valet med en klar segermarginal.

Nu är Abiy och TPLF ärkefiender.

Många unga sluter sig nu till TDF-rebellerna. TDF-rebellerna är TPLF:s väpnade gren.
Bildtext Många unga sluter sig nu till TDF-rebellerna. TDF-rebellerna är TPLF:s väpnade gren.
Bild: Yle

En av anledningarna är Abiys politik, som går ut på att centralisera makten från regionerna till huvudstaden Addis Abeba. När Abiy valdes till premiärminister i augusti förra året bestämde sig Tigray-regionen för att arrangera ett regionalval i varje fall. TPLF fick nästan alla röster och centralregeringen i Addis Abeba godkände inte resultatet.

– Vi kämpar för människornas självbestämmanderätt i Tigray. Men våra fiender ger sig inte förrän de har förintat hela befolkningen i Tigray, säger Getachew.

Getachew ger intervjun ute på gården. Bredvid honom ligger en stor hög med dynga. Han är ständigt på resande fot för att regeringen inte ska hitta honom. Nu är han inhyst i en liten by hos en lantbrukarfamilj. TPLF:s soldater är beroende av människors hjälp och de har ett stort stöd här.

Soldaterna rör sig främst till fots i Tigrays bergiga terräng. På bilden syns en gående soldat iklädd grön skjorta och jeans samt ett vapen över bröstet.
Bildtext Soldaterna rör sig främst till fots i Tigrays bergiga terräng.
Bild: Yle

Familjens mamma berättar att eritreanska soldater har tagit allt från dem och att soldaterna stannade i byn i veckor. Hon saknar framför allt sina solpaneler.

Just nu finns endast TPLF:s styrkor i byn. Eller egentligen är det TDF-styrkor. TDF –Tigray Defence Forces – är partiets väpnade gren.

TPLF:s väpnade falang försöker förnya sitt varumärke och rekordmånga unga ansluter sig.

TDF verkar ha ett utbrett stöd på landsbygden i Tigray. För många civila har kriget dels blivit en kamp på liv och död, dels en kamp för hela folkets överlevnad.

20-åriga Teheras Tsega Berhan avbröt sina studier för att ansluta sig till rebellstyrkorna.

– Jag är verkligen ledsen över det här kriget. Jag vill bara strida mot de som har gjort det här mot oss. Unga är verkligen inspirerade och de ansluter sig nu till våra styrkor.

Teheras Tsega Berhan sitter på en stenmur med ett vapen i handen,
Bildtext Teheras Tsega Berhan anslöt sig redan som 18-åring eftersom Teheras upplevde att hatet mot Tigray var orättvis.
Bild: Yle

 

TPLF kan anklagas för att ha sprängt krutdurken då grupperingen attackerade regeringsstaben i november.

Men regeringsstyrkornas motattack var mycket hård. Eritreanska styrkor deltog också i kriget. De anklagas bland annat för massmord och för att han använt våldtäkt som vapen i kriget.

Till och med 90 procent av Tigrays befolkning behöver matförsändelser och FN har varnat för hungersnöd. Soldater har anklagats för att de medvetet försöker svälta ut Tigrays befolkning genom att plundra och förstöra skörden och odlingsmöjligheter.

Det har också varnats för en etnisk rensning.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) fick nyligen hård kritik när han började tala om kriget som ett folkmord.

Soltaer som återvänt till ett läger sitter under ett träd och väntar. På plats finns också lokalbor som erbjuder mat- och sovplats.
Bildtext TDP-styrkorna har ett starkt stöd på landsbygden. Invånarna ger dem mat och låter dem sova över.
Bild: Yle

Ordvalen är viktiga för centralregeringen.

I huvudstaden Addis Abeba blir utrikesministeriets talesperson Dina Mufti upprörd när man använder ordet krig.

– Det är inte ett krig. Det är att verkställa lagen. Om någon har brutit mot lagen ska de straffas, gör man inte så hos er?

Hon säger att insatsen redan är över och att Tigray nu kan koncentrera sig på att återuppbygga samhället. Bara en dag tidigare hade tiotals personer dött i en av regeringens flygräder i en by i Tigray.

Jag berättar att många i Tigray svälter och Mufti avbryter mig innan jag hinner ställa klart frågan.

– Jag kan inte bekräfta uppgifterna som du stött på där, för jag har inte varit där och sett det. Ställ inte sådana där frågor, okej? säger hon.

Jag frågar vad exakt det är TPLF anklagas för, och ifall kriget har ett pris som centralregeringen är beredd att betala. Det leder till att talespersonen avbryter intervjun.

I bergen i Tigray hör man det tunga artilleriet.

Kriget pågår cirka 15 kilometer härifrån, säger Getachew när vi går för att ta oss en titt på hans trupper.

Prickskyttar ligger på marken och håller utkik över hela dalen. Teheras Tsega Berhan tar emot soldater som återvänt från fronten.

En man som sitter under ett träd med en mitella runt armen och en skottskada i axeln.
Bildtext En ung soldat har fått en skottskada i höger axel under striderna mot den etiopiska regeringens styrkor.
Bild: Yle

Kulan har borrat sig igenom den unga mannens axel och han gnyr av smärta under ett träd.

Också Teheras träffades av en kula i december, men skadan i handen har läkt.

På TDF:s fältsjukhus finns nästan ingenting, säger Getachew.

Han kallar landets premiärminister och Nobels fredspristagare för “halv-analfabet” och maktgalen.

Getachew grämer sig framför allt över att TPLF:s ärkefiende Isaias Afwerki, Eritreas president, har skickat trupper till landet.

Abiy vill bli en likadan regional diktator som Isaias. Men det här kriget betyder att Etiopien upphör att existera såsom vi känner det i dag, säger Getachew.

Getachew medger att TPLF gjorde misstag när de hade makten. Han vidhåller ändå starkt att Etiopiens positiva ekonomiska utveckling enbart är deras förtjänst.

En rebellsoldat sitter och väntar under ett träd och lutar sig mot stammen med ett vapen i famnen.
Bildtext Kriget går till största del ut på att vänta. En del har inte använt sina vapen på ett par månader.
Bild: Yle

– Vi är inte kriminella, men om någon kommer med anklagelser svarar vi gärna på dem.

Krigets ljud ekar över dalen.

– Det här som du nu bevittnat är slutets första kapitel. De följande kapitlen kommer snabbare, och vi kan inte stoppas. Snart är det förbi.

Enligt medieuppgifter ska TDF:s trupper ha tagit över flera städer i Tigray under de senaste veckorna.

De intensiva striderna skrämmer inte 20-åriga Teheras.

– Jag krigar för mitt Tigray. Jag kan gott offra mitt liv för det. Många strider i främmande länder utan någon mening. Jag har ett mål och därför är jag inte rädd för döden.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Yle tapasi yhden Etiopian etsityimmistä miehistä Tigrayn syrjäisillä vuorilla – “Tämä sota on pian ohi” skriven av Liselott Lindström. Översättningen gjordes av Annica Lindström.