Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordslakt och OS-klar – Sara Kuivisto imponerade rejält i Vasa och raderade ett över 40 år gammalt finskt rekord: "Var dagen med stort D"

Från 2021
Uppdaterad 29.06.2021 22:51.
Kuivisto slaktade 40 år gammalt finländskt rekord - Spela upp på Arenan

Sara Kuivisto stod för en panginsats i Vasa – och nu är hon alla tiders främsta finländska löpare på 1500 meter. Dessutom kan hon räkna med dubbla starter i OS. Också Wilma Murto, Viivi Lehikoinen och Nooralotta Neziri tog kliv mot Tokyo, medan Camilla Richardssons säsongspremiär var skakig.

Sinikka Tyynelä fick ha det finska rekordet på 1500 meter i över fyra decennier. I kväll rök hennes tid från 1977 all världens väg – efter ett makalöst lopp från Sara Kuivisto.

Kuivisto var ute efter en rekordtid i rankningstävlingen på Karlsplan i Vasa. Den kom med råge.

Borgå Akilles-löparen krossade sitt personliga rekord på distansen med över tre sekunder. Hon klockades för 4.05,39 – och det är en förbättring av det finska rekordet med över en halv sekund.

– Jag hade satt 4.05 som mål och jag visste att jag kunde klara det med bara lite hjälp. Ojoj, det här var riktigt bra.

– Det var väldigt lätt. Jag kände redan under uppvärmningen att det här var dagen med stort D. Jag hade så lätta ben, säger Kuivisto till Yle efter loppet.

Samtidigt kan Kuivisto också räkna hem dubbla starter vid de olympiska spelen i Tokyo om en månad. Tidigare hade hon bokat en OS-plats på 800 meter och efter kvällens insats ska hennes rankningspoäng på 1500 meter också räcka för medverkan på den längre medeldistansen.

Nytt formbesked av Murto

I damernas stavhopp kom också ett definitivt OS-besked från Wilma Murto.

Den formstarka Murto hoppade 462 i Vasa – en centimeter bättre än noteringen från i Kuortane för några dagar sen. Det här är också hennes bästa resultat utomhus någonsin.

Wilma Murto förbättrade sitt utomhusrekord - Spela upp på Arenan

Murto testade också på 470, men rev tre gånger på den höjden.

23-åringen har verkligen fått fason på hoppningen på sistone och hon är i praktiken också OS-klar. Att göra den platsen så säker som möjligt var huvudmålet för dagen.

– Det var bra hopp i dag. Inte den lättaste av dagar med tanke på att jag precis tävlade i Kuortane. Jag är väldigt stolt över dagens prestation. 462 är väldigt bra och jag fick bra försök också på 470, säger Murto och berättar att hon nu förhandlat åt sig några dagar ledigt.

I samma tävling i Vasa blev Finlandstvåan Elina Lampela också tvåa på 441. Esbo IF:s Saga Andersson rev ut sig på 431 och stannade på 416.

Neziri öppnade säsongen

Nooralotta Neziri var tillbaka på banan efter skadebekymren och öppnade tävlingssäsongen med seger. I Vasa vann hon loppet före Reetta Hurske. Neziris löpte i mål på tiden 13,11 medan tvåan Reetta Hurske noterades för 13,33. Saara Keskitalo var trea på tiden 13,74.

Neziri har inte klarat OS-gränsen men för tillfället ligger hon bra till och ser ut att knipa en plats via rankning.

– Starten var dålig. Eller nja, kanske inte dålig men åtminstone inte bra. Men med tanke på att jag gjort tre häckträningar under de senaste tre månaderna, så sa jag att om jag får en tid på 13,1 så känner jag mig säker på att jag inom fem veckor löper riktigt fort.

– Jag måste nu visa för mig själv och för olympiska kommittén att jag är i skick att tävla. Ingen optimal uppladdning men ryggen håller, det är det viktiga, kommenterar Neziri till Yle och säger att hon hoppas på att kapa några tiondelar då hon tävlar om en vecka i Tammerfors.

Nooralotta Neziri öppnade tävlingssäsongen - Spela upp på Arenan

Richardsson inte nöjd med säsongspremiären

Camilla Richardsson har tävlat minst sagt sparsamt de senaste 1,5 åren, men i dag stod hon på startstrecket för första gången i år. Det var ändå inte hinder utan 3000 meter slätt som stod på agendan. Ett lopp som Richardsson vann på tiden 9.33,11.

Inget att hänga i julgranen tyckte Esbo IF-löparen.

– Det kändes inte dåligt, men jag klarade inte av att löpa bättre, kommenterade skadeförföljda Richarsson för friidrottsförbundet.

Formen är enligt henne ändå på väg uppåt.

– Det har gått mycket framåt de senaste fem veckorna, och formen går säkerligen upp under den kommande månaden.

Natalia Nylund var tvåa på tiden 10.42,74.

Lehikoinen mot Tokyo

Viivi Lehikoinen gav i sin tur ett rejält OS-besked. HIFK-löparen klockades för 55,88 på 400 meter häck, bara elva hundradelar från hennes färska personbästa, och tog ett jättekliv uppåt i OS-rankningen.

Med stor sannolikhet kommer dagens tid att föra henne in bland de 40 löparna som får medverka i Tokyo.

Juniormästerskapsmedaljören har gjort sitt hittills enda seniormästerskap i EM 2018, men denna säsong har hon efter några tunga år kommit upp på en helt ny nivå.

Samtliga resultat från Vasa hittar du här.

Diskussion om artikeln