Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fullbokat på många hotell i Östnyland – den inhemska turismen är att tacka

En av åsnorna från Tukkila Gård
Bildtext Åsneturer i skogen är en avkopplande aktivitet.

Turismbranschen är bland de hårdast drabbade branscherna till följd av coronapandemin. Vinterhalvåret har varit tyst för många turismföretagare, men nu ser det betydligt ljusare ut för turistbranschen i Östnyland.

Outi Tukkila är delägare på Tukkila Gård, som erbjuder inkvartering i lantlig miljö i Borgå. Då pandemin började förra året tömdes hela reservationskalendern för Tukkila Gård.

Det dröjde ändå inte länge förrän de inhemska turisterna började aktivera sig och juli blev den mest bokade månaden någonsin. 

– Ärligt sagt så räddade finländarna vårt företag och det är vi väldigt tacksamma för, säger Outi Tukkila. Baserat på förra sommarens gästantal, så är förväntningarna lika höga för i år. Just nu är juli fullbokad av finska turister, så vi får se om eventuella utländska turister ens kommer att få plats. 

Enligt Statistikcentralen rasade efterfrågan av inkvartering i maj 2020, men ökade igen markant i maj 2021. Något positivt som pandemin bidragit till är därmed den stora ökningen av inhemsk turism.

Tukkila säger att hon märkt att finländarna under pandemiåret stannat upp en del, men också börjat uppskatta turism inom Finland. Det här syns till exempel i det stora intresset för åsneturer i skogen, som gården erbjuder.

Åsneturerna går ut på att man leder sin åsna på en avslappnande vandring och enligt Tukkila har just den terapeutiska delen av vandringen varit väldigt uppskattad bland finska turister. 

Heikki och Outi Tukkila klappar sina åsnor
Bildtext På åsneturerna rider man inte på åsnorna, utan man leder dem på vandringen.

– Jag hoppas att coronaåret har lärt finländarna att värdesätta det som Finland har att erbjuda, säger Tukkila. Många har en del förutfattade meningar om till exempel landsbygdsturism, som inte alls stämmer. Det handlar inte om slitna möbler i enkla rum, utan det finns sådan bekvämlighet som önskas.

Det är just bekvämligheten som Tukkila märkt att finländarna är färdiga att satsa pengar på. Det här har som tydligast gått att märkas i att gårdens dyraste rum, med diverse lyxigheter, har sålt bäst av alla. 

Heikki och Outi Tukkila ler mot kameran
Bildtext Outi och Heikki Tukkila har drivit Tukkila Gård sedan 2003, men gården har ägts av släkten sedan 1830.

Mirva Moisio är verksamhetschef för Majoituspalvelut Uninen Oy, som har hotellet Uninen och Aludden i Lovisa. I år har turistsäsongen, enligt Moisio, börjat betydligt tidigare än i fjol.

Hon ser positivt på sommaren och säger att läget ser bra ut för hotellets del tack vare den inhemska turismen.

Förra året var helt juli fullbokad för Moisio, men det här året är det fullbokat redan från och med juni. I fjol var det många som var tvungna att avboka bröllop och andra tillställningar.

Tillställningarna flyttades nu till den här sommaren, vilket gör att Moisio har fullt upp med både förra årets och det här årets evenemang.

– Bröllop och andra fester saknades förra året, men den här sommaren blir det dubbelt upp och det märker man redan nu, säger Moisio. 

Hon har också märkt av de positiva effekter som pandemin har fört med sig. Människor har blivit mera intresserade av att hitta resmål i närheten, i stället för att resa långa vägar. 

Jag tycker det är positivt att man inte längre behöver resa flera tusen kilometer för att uppleva något, utan man kan hitta upplevelser här i Finland också

― Mirva Moisio

Moisio har i år planerat verksamheten främst enligt den inhemska turismen, men förväntar sig även eventuellt arbetsresande mot slutet av sommaren.

Det finns ändå en sorts balans trots bristen på utländska turister, eftersom finländarna tidigare rest utomlands, medan utländska turister kommit till Finland. Nu kommer det inte så många utländska turister till Finland, men finländarna reser inte heller själva bort.

Det här har hittills fungerat bra för Moisio.  

En man står utanför ett ljusrött trähus och petar med blommor i en kruka.
Bildtext Gustav Söderström påminner om att understöda både närturismen och produktionen av närproducerade råvaror.

Gustav Söderström är ägare av Box Bed & Breakfast i Sibbo och är också han positiv inför sommaren.

De utländska turisterna fattas, men de finländska turisterna kommer till stor del att kunna ersätta dem. Söderström har även märkt att närturismen ökat det senaste året. 

– Det som vi har haft ganska mycket av är cykelturister som kommer från närheten och eventuellt övernattar någon natt, säger Söderström. 

Tillsvidare har Söderström planerat sin verksamhet utgående från den inhemska turismen, eftersom läget med inreserestriktionerna är så pass oklara. Det här är Söderström ändå inte nämnvärt bekymrad över, utan ser den inhemska turismen som tillräcklig. 

Närturismen är också ekologisk

– Det här med närturismen är en väldigt bra sak, säger Gustav Söderström. I och med närturismen ska man också komma ihåg att det finns många fina matställen som använder närproducerade råvaror. Genom att besöka de här ställen understöder man både närturismen och produktionen av närproducerade råvaror. 

Efter pandemin kommer det globala resandet knappast att återvända till det normala genast. Då den inhemska turismen är stadigt ökande, är det möjligt att den till stor del ändrar form.

I och med förändringen som skett i turisternas nationalitet kommer en del företag inom turismbranschen kanske att behöva sadla om för att rikta in sig mer på den inhemska turismen.