Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Putin svarar i dag på ryssarnas frågor på tv – av en miljon frågor besvaras några tiotal

Från 2021
Vladimin Putin i profil framför den ryska flaggan under ett möte med Schweizs president Guy Parmelin (inte på bild).
Bildtext För Vladimir Putins administration är telefonväkteriet årets bästa opinionsmätning

Vladimir Putins telefonväkteri direkt på tv hör till presidentens årliga traditioner och ger den ryska statsledningen möjlighet att ta pulsen på folket och samtidigt komma ut med det budskap man för dagen vill föra fram. Coronaviruset, fattigdomen och höstens parlamentsval väntas intressera.

I fjol var det en paus på grund av coronaepidemin och den stora omröstningen om förändringen av konstitutionen. Därför verkar det finnas ett större intresse än vanligt inför årets heta linje.

Får man tro nyhetsbyrån Ria novosti kommer över en tredjedel av ryssarna att följa sändningen på tv, och femton procent av folket vill ställa en fråga.

Putins talesman Dmitrij Peskov har sagt att det redan på förhand har kommit in nästan en miljon frågor och att miljonstrecket säkert passeras under sändningens gång.

Många vill tiga om sina frågor

I Moskva visade en rundfrågning i stadsdelen Donskoj att väldigt få vill berätta vilka frågor de har till presidenten. Det är ingen idé att fråga något, säger en man som inte vill förklara varför han tycker så.

Två damer som står och röker utanför en kontorsbyggnad vill inte tala om vilka frågor de har.

– Visst kan det verka konstigt, och vi har nog frågor, men vi vill inte säga dem högt, säger en av dem.

Människor går på en gata i Ryssland
Bildtext Enligt nyhetsbyrån Rua novosti kommer en tredjedel av ryssarna att titta på Putins heta linje på tv.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Daria Zjuklevtsova förstår dem som vill hålla inne med sina frågor. Stämningen i Ryssland är sådan att alla är skrämda och har klart för sig att man kan mista sin frihet om man är för frispråkig. Daria Zjuklevtsova själv vet vad hon skulle fråga Vladimir Putin om hon gavs en chans.

– Jag undrar när han ska avgå och om vi ska få några förändringar i landet.

Det är mycket troligt att just den frågan inte får plats i tv-sändningen. Däremot kan det hända att Putin svarar på frågor om sin hälsa och om vaccinationen han tog mot coronaviruset. Han kommer troligen att uppmana folket att låta vaccinera sig och förklara hur effektivt det ryska Sputnik V-vaccinet är.

Coronaepidemin och höstens val

Coronaviruset kommer säkert att höra till de viktiga samtalsämnena eftersom epidemin grasserar som aldrig tidigare i Ryssland. Presidenten kan utan svårigheter svara på sådana frågor eftersom han redan för ett år sedan delegerade ansvaret för bekämpningen av epidemin till regionerna och deras ledare. Det finns alltså syndabockar att peka på.

I september är det parlamentsval i Ryssland och intresset inför valet verkar vara lamt till och med med ryska mått mätt. Därför kan det hända att Putin under tv-sändningen uppmanar väljarna att verkligen rösta. Han kanske också kommer med några löften om nya socialbidrag, löneförhöjningar inom den offentliga sektorn, eller skattelättnader för företagare.

Några män går förbi en gammal bil i en park i Ryssland
Bildtext Skillnaderna i välfärd syns bland annat i bilparken.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Om någon fråga om utrikesrelationer kommer upp kan man vänta sig hårda ord och skarpa slängar av Putin i riktning EU och USA. Däremot är det inget som tyder på att han kommer med något riktigt nytt inom utrikespolitiken.

Men Putin kan överraska, och därför är det alltid skäl att verkligen lyssna på det han säger, och lyssna noga så man uppfattar också det som kan höras mellan raderna.

En omfattande opinionsmätning

För Putins administration är telefonväkteriet årets bästa opinionsmätning. Med en miljon frågor på hand kan skickliga statistiker lätt hitta trender och eventuella förändringar i folkopinionen. Den informationen kan användas som bas för beslutsfattandet och hjälpa president Putins stödparti Enade Ryssland att hitta de rätta argumenten för att ens locka en del av folket till valurnorna i september.

anspråkslös valreklam på ryska på en anslagstavla
Bildtext Anspråkslös valreklam på en anslagstavla.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Förutom att Putins heta linje alltså är ett politiskt verktyg brukar det också verka som att presidenten verkligen njuter av att sitta inne med svar på alla frågor som folket kan tänkas ställa.

Han tycks älska att jonglera med siffror och procenttal – så länge det inte handlar om pinsamheter som det låga stödet för honom själv i landets storstäder.

Diskussion om artikeln