Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ännu ett drama när inhopparen Dovbyk frälste Ukraina med första landslagsmålet: skickade hem Sverige efter mål på stopptid i svenskarnas mardrömsförlängning

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 01:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ukraina skickade hem Sverige efter dramatik och sent förlängningsmål - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Emil Forsberg hade alla chanser att skicka Sverige till kvartsfinal, men hade inte marginalerna på sin sida. Till slut blev en utvisad Danielson i förlängningen avgörande och Ukraina är i kvartsfinal i en storturnering för andra gången i historien.

Ukraina tog ledningen i matchen efter knappt en halv timme då Ukraina anföll snyggt från flank till flank och Oleksandr Zinchenko till slut sköt in bollen i nätmaskorna.

Zinchenko gjorde öppningsmålet mot Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige fick jaga i stället. Och Emil Forsberg frälste Sverige, för stunden, med en kvittering, igen.

Knappt innan paus såg han till att matchen var tillbaka i ruta ett då han pangade in sitt fjärde mål för EM-turneringen. Han är nu Sveriges bästa målskytt i ett EM-slutspel genom tiderna.

– Han är hjärnan, han är kapellmästaren, han är den drivande kraften i detta svenska landslag och han går från klarhet till klarhet, utropade Yle Sportens Christian Vuojärvi i direktsändning.

Men över en timme senare tröstar det antagligen föga.

Emil Forsberg firar sitt fjärde mål i EM-slutturneringen.
Bild: EPA-EFE/Robert Perry / POOL

Forsberg med marginalerna emot sig

I andra halvlek hade Ukraina sedan världens chans att gå upp i en ny ledning efter att Andrij Yarmolenkos passning nådde en helt ledig Serhiy Sydorchuk, som till sist bara prickade stolpen.

Sverige svarade med samma mått. Alexander Isak gav en läcker passning åt Forsberg men precis som Sydorchuk fick han bara höra lätet av den träffade målramen.

Forsberg fick därmed fortsätta drömma om ett tangerat rekord för flest gjorda mål i en enskild storturnering, som är i Kennet Anderssons namn efter att han gjorde fem mål i VM-turneringen 1994.

Det blev fler försök, men marginalerna var minst sagt emot 29-åringen.

Tio minuter senare gick nämligen Forsberg samma öde till mötes igen då hans skott den här gången träffade ribban. Och efter det blev det bara värre.

Mardrömsförlängning för Sverige

Matchen gick till förlängning och med nästan 100 minuter på klockan kom det stora svenska baklsaget. Efter en kapning med dobbarna före av Marcus Danielson som träffade Artem Besedin illa stegade matchens huvuddomare till VAR-monitorn och tillbaka, med ett rött kort i handen.

Efter att precis ha gjort tre offensiva byten låg Sverige illa ute med en man utvisad.
Som om motgångarna inte var tillräckligt många så får Emil Krafth en boll rakt i huvudet och låg rejält groggig nere på plan. Sverige behövde ändå inte spela med två man mindre utan Krafth kunde fortsätta matchen. Precis som Marcus Berg efter att ha blivit träffad i huvudet av ett ukrainskt knä i den andra förlängningskvarten.

Sverige såg ut att lyckas hålla ut men icke. Med 120 +1 minut på klockan steg Artem Dovbyk fram och blev matchhjälte.

Artem Dovbyk gjorde segermålet för Ukraina.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dovbyk som blivit inbytt bara en kvart tidigare ville inte ha matchen till straffar.

Zinchenko med inlägget och Dovbyk som spelade i sin blott tredje landskamp nickade in segermålet, och sitt första landslagsmål.

Ukraina reser därmed till Rom och möter England i kvartsfinal.

Resultat, åttondelsfinal

Glasgow

Sverige – Ukraina 1–2 (1–1)

27' Oleksandr Zinchenko 0–1

43' Emil Forsberg 1–1

120' +1 Artem Dovbyk 1–2

Kvartsfinalparen

Fredag 2 juli:

19.00 Schweiz – Spanien, S:t Petersburg

22.00 Belgien – Italien
, München

Lördag 3 juli:

19.00 Tjeckien – Danmark, Baku

22.00 Ukraina – England, Rom

Diskussion om artikeln