Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i Kanada efter extrem värmebölja – ännu finns inga tecken på att vädret i Nordamerika blir svalare

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 11:51.
Personer sover i ett nedkylningscenter som upprättats med anledning av värmeböljan i Nordamerika.
Bildtext Människor flyr undan värmen till så kallade nedkylningscenter. Den här bilden är tagen i Oregon i USA som också drabbats av värmeböljan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Värmerekord efter värmerekord – i tre dagar har Kanada upplevt temperaturer som aldrig tidigare uppmätts. Sedan i måndags har nästan 70 personer dött till följd av den extrema värmen.

Majoriteten av de som dött är äldre personer.

Sedan i fredags har 69 personer dött plötsligt, och största delen av dem har dött till följd av hettan, uppger polisen i Vancouver.

– Vancouver har aldrig varit med om en liknande hetta, och tyvärr dör tiotals personer till följd av det, säger polisen Steve Addison.

Provinsen British Columbia där Vancouver finns är värst drabbad. Där har 233 dödsfall rapporterats de senaste fyra dagarna. Under normala omständigheter brukar ungefär 130 dödsfall registreras under en lika lång tidsperiod, skriver CNN.

Nästan 50 grader

Fram tills den här veckan har värmen aldrig stigit över 45 grader celsius, men i går uppmättes 49,5 grader i staden Lytton i British Columbia. Där är hettan så intensiv att det enligt en av invånarna är näst intill omöjligt att gå ut.

– Det är oumbärligt, vi försöker stanna inomhus så mycket vi bara kan. Vi är vana med värme, men 47 grader är något helt annat än 30, säger Meghan Fandrich till nyhetssajten Globe & Mail.

– Kolla hur dina grannar, familjemedlemmar och äldre du känner mår. Det är nödvändigt att göra det. Det här vädret kan vara dödligt för människor i riskgrupp, säger polisen Mike Kalanj i Vancouver.

Varning för hetta har utfärdats i provinserna British Columbia, Alberta och i delar av Saskatchewan, Nordvästteritorierna och en del av Yukon.

– Vi är ofta med om köld och snöstormar, men det är sällan vi talar om så här hett väder som nu. Det är svalare i Dubai, säger en äldre tjänsteman på landets vädertjänst Environment Canada.

Den extrema hettan väntas fortsätta i åtminstone en vecka.

USA drabbades, nu svalare

Det är inte bara Kanada som drabbats hårt av värmen. Också i Portland och Seattle i nordvästra USA har nya värmerekord uppmätts. Nu verkar vädret ändå bli något svalare i storstäderna.

I Portland i Oregon uppmättes 46,1 grader, i Seattle i Washington 42,4, enligt landets vädermyndighet National Weather Service.

En invånare i Seattle berättar för nyhetsbyrån AFP att det känns som en öken i delstaten.

– Vanligen är det omkring 15 till 21 grader varmt. Då är alla ute i shorts och t-skjorta, men det här ... det är skrattretande, säger invånaren.

Också i de drabbade delstaterna har plötsliga dödsfall rapporterats som kan vara kopplade till de höga temperaturerna. I Seattle har åtminstone två personer över 60 år dött av värmeslag. I Washington är tre dödsfall rapporterade av samma orsak.

I Spokane i Washington verkar hettan inte ännu ge med sig. Där uppmättes 42,2 grader, vilket är den högsta temperaturen som någonsin uppmätts.

Elbolag i Spokane har varit tvungna att reglera distributionen på grund av att elförbrukningen plötsligt ökat i och med värmen, så flera hushåll har varit utan el under tisdagen.

Extremväder allt mer vanliga

USA:s president Joe Biden kommenterade värmeböljan i nordväst under ett besök i Wisconsin:

– Skulle någon ha trott att du slår på tv:n och ser att det är 46,6 grader i Portland, Oregon?

Han fortsatte med att rikta en känga till klimatuppvärmningsförnekare.

– Oroa er inte, klimatuppvärmningen existerar inte, det är bara ett påhitt, sa presidenten ironiskt.

Både i USA och Kanada har man öppnat nödcenter där människor kan undvika hettan en stund.

Den här typen av extremväder har blivit allt vanligare i och med klimatförändringen. Globalt var det förra decenniet (2000–2019) det varmaste sedan man började föra statistik över temperaturer på 40-talet, och fem år i rad har nya värmerekord slagits.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, CNN

Artikeln uppdaterades 30.6.2021 klockan 11.51 med nya uppgifter om antalet döda.

Diskussion om artikeln