Konsumenter varnas för fallgropar då också mindre beställningar från länder utanför EU måste tullas
Från och med i morgon beskattas alla näthandelsköp som levereras från länder utanför EU. Tidigare har beskattningen inte gällt beställningar som kostar mindre än 22 euro.
Reformen av mervärdesbeskattningen av näthandel träder i kraft i hela EU-området den 1 juli. Tanken är att inhemska producenter ska gynnas av förändringen.
I fortsättningen gäller det alltså att se till att mervärdesskatten är betald och dessutom förtulla beställningen då du beställer från till exempel Kina, Storbritannien eller USA.
Speciellt till en början är det inte sagt att det utländska företaget gör jobbet för dig. Företagen har ändå en möjlighet att registrera sig i EU:s nya IOSS-system som möjliggör att mervärdesskatten redan betalas vid beställningsskedet.
Tullen varnar för fallgropar
Förändringen innebär att antalet paket som måste förtullas fördubblas under en natt. Det här kan innebära att det tar längre än vanligt att få hem ett paket. Dessutom finns det risk för rusning i postens och tullens kundtjänst.
Ur ett konsumentperspektiv kan de nya reglerna också innebära fallgropar.
– Det finns risk för att försäljaren tar mervärdesskatt vid köpet, utan att ha registrerat sig i IOSS-systemet. Då måste konsumenten betala skattesumman igen då paketet anländer till Finland, berättar överinspektör Nadja Painokallio till nyhetsbyrån STT.
Konsumenten kan också få betala dubbelt ifall försäljaren registrerat sig men inte meddelat sitt IOSS-signum till kunden eller tullen. Det hör inte till tullens uppgifter att reda ut oklarheter, utan konsumenten måste själv kräva tillbaka pengar från företaget.
Det gäller också att ha koll på varifrån produkterna man beställt skickas, eftersom ett företag kan ha sina lager i ett annat land än där de själva är registrerade.