Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bygget av Ekenäs nya konstmuseum börjar – följ med arbetet live på nätet

Från 2021
Skiss på nya museet Kronan i Ekenäs.
Bildtext Arbetet med det nya konstmuseet i centrum av Ekenäs inleds på torsdag (1.7) och kan följas live på nätet via en webbkamera.
Bild: JKMM

Drygt tre år efter nyheten att ett nytt konstmuseum ska uppföras i Ekenäs centrum blir planerna verklighet. De första arbetena inleds på platsen den 1 juli.

Det var i mars 2018 som Albert de la Chapelles Konststiftelses planer blev offentliga. Sedan dess har arkitekten valts via en arkitekturtävling och utseendet har slipats.

Nybyggnaden är planerad av samma företag som planerat Amos Rex-museet vid Glaspalaset i Helsingfors och Kyrkslätts nya bibliotek, JKMM Arkkitehdit. Det är det lokala företaget K. Jousmaa som bygger museet.

Byggnaden blir ett tvåvåningshus med åstak, delvis av betong och trä. Fasaden består av mörkbetsad gran. Öppna lokaler som kan formas för olika utställningar finns i tre olika våningar.

Den nedersta våningen, som finns under marknivå, binder samman konstmuseet med den befintliga museibyggnaden där Raseborgs museum finns.

Arbetena inleds på platsen på torsdag (1.7) och kan följas live på nätet via en webbkamera.

Det nya konstmuseet ska öppna under sensommaren 2022. Vilka öppningsutställningarna är offentliggörs i vår. Museet ska främst erbjuda nutidskonst och modern konst med tyngdpunkt på konst från Norden och Östersjöområdet.

Tanken är att en och samma biljett går till både det nya konstmuseet och Raseborgs museum. Intilliggande Galleri Elverket, som Pro Artibus upprätthåller, har gratis inträde.