Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen avskedar Tytti Yli-Viikari efter oklarheter om hur skattebetalarnas pengar använts

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 15:47.
Tytti Yli-Viikari ser ner på sina fötter. Hon har en bok i handen och munskydd.
Bildtext Yli-Viikari tillbakavisade senast på tisdag påståendena om att hon skulle ha använt Revisionsverkets pengar fel.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Riksdagen fattade i dag beslutet om att avskeda revisionsverkets suspenderade generaldirektör Tytti Yli-Viikari. Det är första gången som riksdagen säger upp en tjänsteman som de själva har utsett.

Tytti Yli-Viikari har varit suspenderad från sin tjänst sedan april. Orsaken är att det hittats brister i hennes redovisning gällande anskaffningar, resor och personalärenden.

Yli-Viikari har till exempel använt Finnairs bonuspoäng hon fått från arbetsresor för att betala privata resor. Hon ska också ha låtit Statens revisionsverk betala för hennes styling- och frisörtjänster.

Kanslikommissionen rekommenderade i går att hon avskedas, medan Yli-Viikari själv anser att det inte fanns några juridiska skäl att säga upp henne.

Revisionsverket meddelar att uppsägningstiden för Yli-Viikari är sex månader. Det betyder i praktiken att uppsägningstiden upphör då hennes mandatperiod redan tagit slut.

Anförandena stöder uppsägning

I plenum handlar ledamöternas anföranden främst om att Yli-Viikari borde avskedas från sin generaldirektörspost. Många motiverar sin åsikt med att det är det enda sättet medborgarna kan återfå förtroendet för revisionsverket.

En del ledamöter lyfter också fram ironin i att kommunalvalskandidaterna för en tid sedan fick hem ett brev där det underströks hur viktigt det är att redogöra ordentligt för sina valkampanjskostnader. Brevet var undertecknat av Tytti Yli-Viikari.

– Det är lätt att få känslan av att det finns en dubbelmoral då man själv måste lämna in minsta lilla kvitto då generaldirektören använt skattebetalarnas pengar på fel sätt en längre tid utan att någon märkt det, säger Sannfinländaren Jenna Simula under sitt anförande.

Yli-Viikari får också motta kritik gällande hennes inställning till härvan.

Samtidigt oroar sig många talare också för att felaktigheterna i redovisningarna kommit fram först efter att journalister börjat gräva i saken. De flesta av talarna är överens om att revisionsverkets verksamhet borde övervakas väldigt noga eftersom dess uppgift är att granska statsfinansernas laglighet.

Flera rekommenderat avgång

Yli-Viikari tillbakavisade senast i tisdags påståendena om att hon skulle ha använt revisionsverkets pengar fel.

Enligt Yli-Viikari har all fakta inte kommit fram, och felaktiga uppgifter har inte korrigerats. Det har till exempel inte funnits några detaljerade regler om hur bonuspoängen från arbetsresorna ska användas.

Enlit Yli-Viikari finns det inga juridiska skäl att säga upp henne – men i utredningar får hon inte medhåll.

Igår föreslog riksdagens kanslikommission att Yli-Viikari sägs upp eftersom finländarna måste kunna ha förtroende för att statens medel alltid används i enlighet med reglerna.

Talman Anu Vehviläinen: Revisionsverkets stabilitet måste snabbt återställas - Spela upp på Arenan

Kanslikommissionen följer således rekommendationerna från riksdagens revisionsutskott. Revisionsutskottet slog för några veckor sedan enhälligt fast att Yli-Viikaris verksamhet skadat det viktiga verkets anseende och försvagat dess funktionsförmåga.

Revisionsverket har senare återkrävt kostnader för bland annat skönhetstjänster, inköp av flygbiljetter, parkeringskostnader, prenumeration på digitala tidningar och kostnader för cykelunderhåll. Det har gällt generaldirektören, men också hela personalen.

En polisutredning pågår också om Yli-Viikaris agerande som högsta chef för revisionsverket.

Källa: STT, Statens revisionsverk

Artikeln uppdaterades 30.6.2021 klockan 15.47 med uppgifter om uppsägningstiden.

Diskussion om artikeln