Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marcus Danielson medger att utvisningen var berättigad – Emil Forsberg prisas medan övriga kritiseras: "Tyvärr är det inte topprestationer från resten av laget"

Från 2021
Marcus Danielson visar att han inte gillar domarens beslut.
Bildtext Marcus Danielson protesterade mot utvisningen efter att domaren fattat sitt beslut.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blev ett surt slut på fotbolls-EM för Sverige som hade alla chanser att gå långt i turneringen. Ukraina tog matchen till förlängning där Sveriges Marcus Danielson tidigt åkte på en utvisning. Emil Forsberg, som kunnat göra hattrick, hyllas för sina insatser i turneringen.

Efter det röda kortet i inledningen av förlängningen höll Sverige tätt i över 20 minuter och avgörandet såg ut att gå till straffar. På stopptid högg Ukraina ändå till och skickade hem Sverige.

Mittbacken Danielson erkände efter matchen att utvisningen var korrekt.

– Det är givetvis inte roligt att se bilderna. På planen hade jag kanske en annan känsla. Jag märkte att jag träffade honom men inte att det var så allvarligt. Då blev jag överraskad över att det blev frispark och gult kort och sedan blev jag ännu mer överraskad, säger Danielson till SVT.

– Jag träffar den ukrainska spelaren på ett ställe där jag inte får ha min sula.

Se sekvensen i klippet (4:00-4:44):

Programmet är inte längre tillgängligt
Ukraina skickade hem Sverige efter dramatik och sent förlängningsmål - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter matchen letade Danielson upp Artem Besedin, som omgående blev utbytt efter att det sargade knät inte höll för fortsatt spel.

– Han godtog väl min ursäkt som jag förstod det, men han själv pratade inte engelska så det blev ingen lång pratstund, deras förbundskapten översatte.

– Självklart var det tungt för honom såklart men känslan var att han godtog ursäkten, säger Danielson till SVT.

Domaren Jonas Eriksson pekar. med fingret under en match.
Bildtext Jonas Eriksson dömde sin sista match våren 2018.
Bild: imago/MIS/ All Over Press

Jonas Eriksson, som har dömt i VM- och EM-turneringar, fungerar nu som SVT:s expert och tyckte att domslutet var korrekt.

– Tacklingen äventyrar motspelarens säkerhet – även om det inte finns någon avsikt eller om ukrainaren faktiskt springer in i Danielsons utsträcka ben eller fot. Avsikten är alltid underordnad vad gäller ojust spel, bedömer Eriksson.

Förlusten var tung för förbundskapten Janne Andersson.

– Vi gör en totalt bra match. I andra halvlek bör vi vinna matchen, säger han till SVT.

– Det kändes som det här håller vi ut. Det är brutalt att inte få den chansen efter hur hårt killarna kämpade.

Stjärnan: Hade hellre gjort noll mål och gått vidare

Emil Forsberg gjorde Sveriges enda mål och landade på fyra totalt. Det hade kunnat bli tre mål mot Ukraina om han haft centimetrarna på sin sida. Ett skott träffade nämligen stolpen och ett ribban.

– Jag känner bara en tomhet. Svårt att glädjas åt något nu. Hade hellre gjort noll mål och att vi hade gått vidare, säger Forsberg till SVT.

Skytteligan

1. Cristiano Ronaldo (POR) 5

2. Karim Benzema (FRA) 4
2. Emil Forsberg (SWE) 4
2. Patrik Schick (CZE) 4

5. Robert Lewandowski (POL) 3
5. Romelu Lukaku (BEL) 3
5. Haris Seferovic (SUI) 3
5. Raheem Sterling (ENG) 3
5. Georginio Wijnaldum (NED) 3

Hade Sverige gått vidare hade Forsberg haft ytterst goda möjligheter att kämpa om segern i skytteligan. Portugals Cristiano Ronaldo, som har spelat klart, toppar fortsättningsvis statistiken med sina fem strutar.

– Vi hade en bra mix av spelare inför den här turneringen. Vi ville gå längre och nu lyckades vi inte med det. Det är en enorm besvikelse, säger Forsberg.

Emil Forsberg skickar iväg skottet som träffar ribban.
Bildtext Emil Forsberg skickar iväg skottet som träffar ribban.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Tyvärr är det inte topprestationer från resten av laget"

SVT:s expert Daniel Nannskog hyllar Forsberg, som spelar klubblagsfotboll i tyska Leipzig.

– Det var oerhört hög klass på allt han gjorde. Han hade verkligen en topprestation, tyvärr är det inte topprestationer från resten av laget.

Sveriges två anfallsstjärnor skapade en hel del chanser men noterades inte för ett enda mål i turneringen.

– Jag hade jättestora förhoppningar på Dejan Kulusevski och Alexander Isak, och det tror jag hela svenska folket hade, säger Nannskog.

– De hade kanske inte ett understöd de kanske hade velat ha, men samtidigt hade man förväntat sig att de skulle kunna skapa mer och ställa till med mer oreda än vad de gjorde.

Albin Ekdal och Kristoffer Olsson firar en seger i gruppspelet.
Bildtext Innermittfältarna Albin Ekdal och Kristoffer Olsson kritiseras av expert.
Bild: Alexei Danichev/Sputnik/STELLA Pictures/All Over Press

På mittfältet hade Forsberg sällskap av Albin Ekdal, Kristoffer Olsson och Sebastian Larsson.

Den 36-årige lagkaptenen Larsson har förmodligen nu gjort sitt i landslaget och i VM-kvalet, som redan inletts, knackar unga mittfältare som Jens Cajuste och Mattias Svanberg på dörren till startelvan.

– Det som har varit det stora problemet mästerskapet igenom har varit det centrala mittfältet. Man har inte kommit upp i den nivån som man behöver för att gå långt, analyserar Nannskog.

– Man har inte fått i gång Kristoffer Olsson och Albin Ekdal. De har inte kunnat hitta fram med bollar framåt i banan eller kunnat styra och ställa.

Diskussion om artikeln