Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arbetsfartyg brann vid varvsstranden i Retais i Korpo

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 19:23.
Plattform brinner vid Retais i Korpo.
Bildtext Läsarbild. Bilden är fotograferad vid 10-tiden på onsdagsmorgonen.
Bild: Ville Jansson

Vid varvsstranden i Retais på Korpo brann ett 25 meter långt fartyg som tidigare använts som förbindelsefartyg. Larmet kom strax innan klockan 10 på onsdagsmorgonen.

Ett 25 meter långt arbetsfartyg brann vid varvsstranden i Retais i Korpo på onsdagen. Larmet kom strax innan klockan 10 på onsdagsmorgonen och flera räddningsenheter var på plats. Branden kunde avgränsas till fartyget och spred sig inte vidare.

Fartyget i fråga har tidigare använts som förbindelsefartyg och efter det som ett assisterande fartyg i olika arbetsuppdrag.

Fartyget hade varit på reparation vid varvet Krivest Yard. Varvets verkställande direktör Ismo Saukkola berättar att plattformen stod på land på grund av reparationen.

Räddningsverket i Egentliga Finland skrev på Twitter att tre personer exponerades för rök. Branden har inte orsakat några allvarliga personskador.

Fartyget hann få betydande skador innan räddningsverket fick branden under kontroll. Eftersläckningsarbetet började på onsdagseftermiddagen.

Brandorsaken är ännu oklar.

Utmanande släckningsarbete

Räddningsverket berättade för Yle Turku att släckningsarbetet var svårt, eftersom stöden som behövs då fartyget repareras inte är gjorda för att klara vikten av stora vattenmängder.

- Vi kan inte spruta alltför mycket vatten på fartyget, så att det inte välter. Det finns redan så stora mängder vatten på det att vi inte kan spruta dit ytterligare, berättade räddningsverkets jourhavande brandmästare Petri Nenonen till Yle Turku.

Räddningsverket använde skum och små mängder vatten för att släcka det sista av branden.

Artikeln uppdaterad 30.6.2021 klockan 19.16 med information om att fartyget som brann tidigare har använts som förbindelsefartyg och efter det som assisterande fartyg i olika arbetsuppdrag.

Artikeln uppdaterad 30.6.2021 klockan 13.11 med information om att branden är svår att släcka och att man nu använder skum.

Artikel uppdaterad 30.6.2021 klockan 12:06 med räddningsverkets uppgifter om att tre personer exponerats för rök och att det inte finns risk för att branden skulle sprida sig.

Artikel uppdaterad 30.6.2021 klockan 11:41 med kommentarer av verkställande direktör Ismo Saukkola vid varvet om brandorsaken och att det är en ponton som brinner. Tidigare stod det att det brann på ett 25 meter långt fartyg.

Artikeln baserar sig på Työalus vaurioitui tulipalossa Korppoon telakalla Paraisilla skriven av Hannu Vähämäki, översättningen är gjord av Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln