Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Känner du till den forcerade spaningen i Lappvik vid Hangöfronten? - en misslyckad kupp där flera soldater fick sätta livet till

Från 2021
Man i närbild.
Bildtext Temaguidningen om den forcerade spaningen under fortsättningskriget guidas av Jörgen Engroos.
Bild: Linus Westerlund / YLE

I dag är det exakt 80 år sedan den misslyckade spaningen vid Hangöfronten i Lappvik. Flera av de finländska soldaterna stupade eller blev svårt skadade och en del blev tillfångatagna.

Det var den 30 juni 1941 som den första bataljonen i Infanteriregemente 13 fick order om att följande natt göra en forcerad spaning över den ryska arrendegränsen i Lappvik.

80 år efter spaningen ordnas i dag (30.6) en guidning i terrängen exakt där de dramatiska händelserna utspelade sig i Lappvik by.

Jörgen Engroos är en av guiderna under temaguidningen.

– Fortsättningskriget hade brutit ut fem dagar tidigare och den lokala kommendören ville ha en bättre bild av fiendens ställningar.

– Kommendören beslöt att utföra en forcerad spaning in i sovjetiska ställningar för att få mera information om hur mycket soldater där fanns och deras läge, berättar Jörgen Engroos som även är verksamhetsledare vid Hangö frontmuseum.

Dimma, taggtrådsstängel och minor

Det var tre plutoner med sammanlagt nästan 100 soldater som hade som uppgift att ta sig över arrendelinjen till den del av Hangö udd som ockuperades av sovjetiska styrkor.

Med sig hade soldaterna förutom sina egna personliga vapen även fyra tyngre pansargevär. Målsättningen var att även utföra ett anfall.

Infotavla på museum.
Bildtext På Hangö frontmuseum behandlar en del av utställningen även de dramatiska händelserna som ägde rum inne i Lappvik by.
Bild: Linus Westerlund / YLE

– Trupperna startade här vid Frontmuseet klockan elva på kvällen. Artilleriet skulle skydda dem och de började förflytta sig över arrendegränsen och in i fiendeställningarna. Sikten var dålig och det var mycket svårt att komma fram genom taggtrådshinder och mineringar, berättar Jörgen Engroos.

Lyssna till Jörgen Engroos som berättar om de dramatiska skeendena som utspelade sig i Lappvik by under fortsättningskriget.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Flera stupade soldater

En närstridsgrupp förlorade kontakten med pionjärgruppen framför och kom fram till en kraftigt minerad dal där minorna började detonera. Flera soldater stupade eller blev svårt sårade och de som kunde försökte dra sig tillbaka samma väg som de kommit. I samband med detta blev ett pansarvärnsgevär kvar i terrängen.

Efter kriget fick man veta att fem soldater tagits till fånga av ryssarna. Sommaren 1942 hittades liken av fem soldater. Senare hittades ytterligare två. En person saknas fortfarande.

Utsällda dokument i närbild.
Bildtext De stupade eller försvunna soldaternas namnlappar är gripande skildringar över dramatiska händelser på Hangö udd.
Bild: Linus Westerlund / YLE

– Det skedde mitt inne i Lappvik by och vi kommer att gå dit i kväll under guidningen.

– Det känns helt obegripligt att det har hänt så fruktansvärda saker inne i en by på Hangö udd för bara 80 år sedan. Man får hoppas att sådant aldrig sker igen, säger Jörgen Engroos.

Pansarvärnsgevär finns på Frontmuseet

Det misslyckade spaningsförsöket föll i glömska efter kriget, men det blev åter aktuellt år 1985.

Då grävdes grunden till en kiosk i Lappvik och vid arbetet hittades Solothurn-pansarvärnsgeväret som de finska soldaterna hade lämnat i terrängen vid reträtten.

Gammalt gevär i närbild.
Bildtext Pansarvärnsgeväret som soldaterna lämnade efter sig vid reträtten hittades på 1980-talet i Lappvik by.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Geväret ingår numera i Frontmuseets utställning. Den som inte kan delta i temaguidningen på årsdagen kan bekanta sig med den forcerade spaningen på Hangö frontmuseum i Lappvik.

Diskussion om artikeln