Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu är det klart: Eleverna i Haddom skola flyttar in i Generalshagens skola i höst

En skolbyggnad i tegel.
Bildtext Haddom skola får flytta in med Generalshagens skola i höst.

I höst får Haddom skolas flytta undervisningen in till Lovisa centrum för läsåret 2021-2022. Senast i april nästa år ska det vara klart vad som händer med skolan efter det.

Vändningarna kring Haddom skolas framtid har varit många de senaste åren. Nu är det klart att Haddom skolas skolverksamhet för läsåret 2021–2022 överförs till Generalshagens skola.

Det beslöt nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion enhälligt på sitt möte på tisdagen.

Det här betyder att eleverna nu får åka in till Lovisa centrum för att gå i skola.

En del av eleverna kommer att få undervisning på första våningen i skolan, resten i en barackbyggnad som kommer att flyttas till skolgården.

Textilhuset i Kuggom inte lämpligt som skolhus

Det ursprungliga beslutsförslaget var att Haddom skola skulle ha flytta in i textilhusets lokaler vid Traditionscentret Kuggom.

En konditionsundersökning som blev klar under midsommarveckan visade ändå att textilhuset inte kan användas för undervisning utan att lokalerna först renoveras.

Enligt stadens lokalchefs uppskattning uppgår kostnaderna för de åtgärder som rekommenderas i konditionsbedömningsrapporten till 96 600 euro.

En tom skolgård och skolbyggnad.
Bildtext En del av eleverna kommer att få undervisning i skolan, resten i en barackbyggnad på skolgården.

Med tanke på det, tidtabellen och det faktum att textilhuset inte ägs av staden beslöt svenskspråkiga utbildningssektionen att textilhuset inte lämpar sig som undervisningslokal.

Nämnden beslöt också att Haddom skolas framtid från och med den första augusti 2022 ska vara klart senast vid utgången av april 2022. 

Politikerna beslöt i mars 2021 att skolbyggnaden för Haddom skola inte renoveras på grund av höga kostnader.