Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HBL: Professuren i nordisk litteratur försvinner inte - Witt-Brattström får en efterträdare i höst

Från 2021
Ebba Witt-Brattström i Helsingfors 2012. Står vid räcke inomhus med staty i bakgrunden.
Bildtext Ebba Witt-Brattström har varit professor i nordisk litteratur sedan 2012.
Bild: Markku Ojala / All Over Press

Rekryteringen startar i höst då terminen inleds.

Ebba Witt-Brattström är för stunden professor i nordisk litteratur men går i pension i juli.

Helsingfors universitet har inte ännu gjort några försök att rekrytera en efterträdare för henne och det här har oroat många på humanistiska fakulteten. Universitet har tampats med sparkrav redan i flera års tid.

Nu kan ändå Hufvudstadsbladet berätta att professuren kommer att lediganslås i höst.

Dekanus Pirjo Hiidenmaa berättar att universitetets rektor gett tillstånd att rekrytera en ny professor i augusti.

Hiidenmaa berättar till tidningen att hon är lättad över beskedet men att de sparkrav universitet har ålagts är tärande. De vänder på varje cent och har skurit ner på alla utgifter.

"Universitetet har brutit mot sina egna regler"

När professuren i nordisk litteratur lediganslås kommer man att söka efter en efterträdare till Witt-Brattström också internationellt. 

Enligt universitets instruktioner ska det finnas minst 28 professurer med undervisning på svenska, fyra av dem ska finnas vid den humanistiska fakulteten.

Thomas Wallgren som är professor i filosofi och medlem i universitetets styrelse menar att universitetet bryter mot sina egna regler då de inte ordnat med en ersättare för Witt-Brattström nu redan från juli.

Helsingfors universitets huvudbyggnad på Senatstorget.
Bildtext Helsingfors universitet har fått dra till svångremmen under de senaste åren, bland annat på grund av regeringen Sipiläs sparkrav från år 2016.
Bild: Silja Viitala / Yle

Professor Ebba Witt-Brattström uttalade sig om sparkraven för Yle i april och sade då att hon verkligen hoppas att professuren bevaras. Hon hoppas på att den tillfälligt kan räddas med privata donationer, tills fakulteten igen har råd att tillsätta den.

– Om det här innebär att man kommer att dra in den, är det en katastrof. I så fall är det ett uttryck för att ämnet ska monteras ner, och i slutändan bara serva utbildningen av modersmålslärare. Vilket är en viktig del av det vi gör men inte alls huvuddelen, säger Witt-Brattström.

Diskussion om artikeln