Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spaniens premiärminister: Vi går aldrig med på en ny folkomröstning om självständighet för Katalonien

Från 2021
Uppdaterad 30.06.2021 14:17.
Plaza de Cibeles i Madrid
Bildtext Madrid vill bestämma över sina regioner. Plaza de Cibeles i Madrid.
Bild: Ballesteros/EPA

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att det regerande socialistpartiet aldrig kommer att tillåta en ny folkomröstning om självständighet för den spanska regionen Katalonien. En sådan "avvikelse" skulle kräva ändringar i grundlagen, säger Sánchez.

Enligt Sánchez kommer hans socialistparti aldrig att acceptera den här typens avvikelser.

Förra veckan beslöt den spanska regeringen att nio katalanska separatistledare skulle benådas och friges från fängelse. De hade fått långa fängelsedomar för sitt agerande i samband med Kataloniens försök att utropa sig självständigt 2017. Avsikten med frigivningen var att få till stånd en försoningsprocess mellan centralstyret i Madrid och regionstyret i Katalonien.

Sanchez kommentarer kommer en dag efter att han haft sitt första officiella försoningsmöte med Kataloniens nya regionpresident , Pere Aragones, som definieras som moderat separatist.

Aragones säger att det i september kommer att inledas förhandlingar mellan Madrid och de katalanska separatister som vill ordna en folkomröstning .

Möjligt bara om grundlagen ändras

Enligt Sánchez är en folkomröstning om självständighet för Katalonien möjlig bara om tre femtedelar av parlamentets underhus skulle vara redo att ändra på landets grundlag.

Efter det skulle det krävas att Spanien som helhet skulle godkänna eller förkasta en sådan ändring i en folkomröstning.

Det här är ändå omöjligt just nu eftersom de tre största politiska grupperna i underhuset – socialisterna, det konservativa partiet PP och extremhögern Vox – inte skulle acceptera en sådan reform.

Svår politisk kris 2017

Kataloniens försök att bryta sig loss från Spanien 2017 ledde till en av de värsta politiska kriserna i landet sedan 1975 då Francisco Francos militärdiktatur tog slut.

Ledarna i den förmögna regionen Katalonien – med en befolkning på 7,8 miljoner människor – utmanade då centralregeringens förbud mot organiserandet av en folkomröstning om självständighet.

Den konservativa regeringen i Madrid svarade med att skicka in polisen för att få stopp på processen. Då de regionala ledarna ändå utropade självständighet för regionen några veckor senare drogs den katalanska autonomin in och det infördes centralt styre. Nio ledare fängslades och dömdes till mellan 9 och 13 års fängelse.

Dessa nio personer blev alltså benådade och frigivna förra veckan – något som kraftigt har fördömts av den konservativa spanska oppositionen.

Diskussion om artikeln