Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ingeborg Spiik tilldelas kulturpris ur Meta och Ole Torvalds fond

Från 2021
Ingeborg Spiik bredvid ett träd.
Bildtext Ingeborg Spiik beskrivs som en eldsjäl inom kulturlivet i Åboland.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

Kulturfonden belönar Pargasbon Ingeborg Spiik med ett pris ur Meta och Ole Torvalds fond. Priset på 4 500 euro delas ut på Teaterboulages premiär torsdagen den 1 juli på Pargas Hembygdsmuseum.

Spiik beskrivs som en eldsjäl inom kultur i Åboland. Hon är ordförande för Teaterboulage i Pargas och har jobbat både bakom kulisserna och som skådespelare i flera produktioner. Hon har varit aktiv inom kulturlivet i Åboland både i arbetslivet, genom förtroendeuppdrag och på fritiden.

Så här lyder prismotiveringen av direktionen för Åbolands svenska kulturfond:

- Ständigt nyfiken tar sig Ingeborg Spiik an olika utmaningar både på scenen och i kulisserna. Språket, berättelserna och människan är centrala i hennes livslånga engagemang för kultur. Medryckande och inspirerande, men samtidigt organiserad och kunnig är hon sedan länge en av kulturens verkliga eldsjälar i Åboland.
Priset ur Meta och Ole Torvalds fond är till för att stödja åboländska identitetsstärkande strävanden. Priset delas ut ungefär vart tredje år och kan inte sökas. Meta och Ole Torvalds fond inom Svenska kulturfonden stiftades på initiativ av Åbo Underrättelser år 1992 i samband med att Meta Torvalds fyllde 70 år.

Meta Torvalds var journalist och Finlands första kvinnliga chefredaktör. Ole Torvalds var en finländsk författare och poet. Båda makarna har varit chefredaktörer för Åbo Underrättelser.

Hela livet har präglats av kultur

Spiik fick reda på att hon var pristagare då hon satt i bilen efter ett möte med Teaterboulage. Det var Åsa Rosenberg, ombudsman i Åboland vid Svenska kulturfonden som kom med glädjebudet.

- Då hon ringde tänkte jag naturligtvis att "herregud Teaterboulage har vunnit pris, vad roligt", säger Spiik.

Hon blev överraskad då Rosenberg förklarade att det var Spiik som personligen tilldelas priset.

- Jag blev nog väldigt förvånad. Det är ganska länge sedan som jag jobbat som kulturombudsman i Åboland och jag har varit borta i Sverige 24 år. Nu är jag ju i och för sig inblandad i kulturen igen. Det känns ju väldigt fint att få pris, man blir ju väldigt ödmjuk och väldigt tacksam.

Paraisten kotseutumuseon rakennus
Bildtext Premiären för Teaterboulages pjäs Roger och Julia hålls på Pargas Hembygdsmuseum. Priset till Ingeborg Spiik delas ut i samband med premiären.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Spiik är speciellt glad över att det just är Meta och Ole Torvalds pris som hon tilldelas eftersom de båda var stora kulturpersonligheter i Åboland.

- Jag följde Meta Torvalds då hon var chefredaktör och läste vad hon skrev i hennes ledare och så tyckte jag om att läsa Ole Torvalds teaterrecensioner. Recensionerna var alltid skrivna med en härlig glimt i ögonvrån, berättar Spiik.

Kulturen har haft en väldigt stor plats i Spiiks liv, hon har sysslat med kultur så länge hon kan minnas och beskriver kultur som ett sätt att leva.

- För mig är ordet kultur odling, dels odlar man i jorden, men odling är också att odla själen. Inom alla konstsektioner där jag varit inblandad anser jag att det är väldigt viktigt att odla sin själ på olika sätt.

"Pargas är en verklig kulturstad där alla generationer deltar"

Spiik höjer kulturengagemanget i Pargas och berättar att utbudet inom kulturen är brett både för barn och vuxna.

Hon lyfter bland annat upp Pargas ungdomsshow som samlar nästan 100 ungdomar från båda språkgrupperna många år i rad. Hon tycker att det är fantastiskt att föra ungdomar samman genom att de kan jobba tillsammans med teater.

Huvudingrediensen för ett lyckat kulturliv i en stad anser Spiik att är engagemanget från staden och invånarna.

- Både från stadens sida att de stöder kulturlivet, men att också vi på fältet brinner för det vi gör och att det är inte bara en generation som är aktiv, utan vi är flera generationer. På så vis går intresset för levande kultur vidare.

Diskussion om artikeln