Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya coronafall i Hangö, Raseborg och Lojo – 15 fotbollsturister från Lojo blev otestade vid ryska gränsen

Uppdaterad 30.06.2021 17:53.
Människor går på stan i Helsingfors i juni 2021. Många av dem bär munskydd.
Bildtext Det är fortsättningsvis viktigt att bära munskydd i till exempel matbutiken eller på bussen. Också ute, där det är trängsel, rekommenderas det att bära munskydd. Personerna på bilden har inget med smittorna i Västnyland att göra.

Efter flera veckor av lugnt coronaläge i Västnyland registreras igen nya fall av smitta på olika håll. I Lojo har två coronafall kopplingar till fotbollsturister som besökt Ryssland, rapporterar tidningen Länsi-Uusimaa.

Den senaste statistiken från Institutet för hälsa och välfärd visar att det under det senaste dygnet registrerats tre nya fall i regionen: ett i Raseborg, ett i Hangö och ett i Lojo.

Hangö +1 (totalt 35 fall under hela epidemin)

Raseborg +1 (totalt 176 fall under hela epidemin)

Lojo +1 (totalt 425 fall under hela epidemin)

Ingå 0 (totalt 57 fall under epidemin)

Sjundeå 0 (totalt 85 fall under epidemin)

På tisdagen (29.6) meddelade Raseborgs stad om sju nya fall på en vecka.

Fotbollsturister även från Lojo

Antalet coronafall har ökat i hela landet sedan fotbollsturister kommit hem från Ryssland.

Den senaste veckan har tre coronafall registrerats i Lojo, varav två har kopplingar till fotbolls-EM i Ryssland, skriver tidningen Länsi-Uusimaa.

Totalt har ungefär 800 personer som kom hem från de ryska EM-matcherna inte testat sig vid gränsen. 15 av dem bor i Lojo. Den största delen, närmare 300, bor i Helsingfors, rapporterar Yle Uutiset.

Det är myndigheterna som ansvarar för coronatestningen vid gränsövergångsstället vid Vaalimaa som förmedlat uppgifterna.

I Länsi-Uusimaas artikel säger Lojos ledande överläkare Jari Lindén att såvitt han förstått så har staden varit i kontakt med alla femton Lojobor som varit i Ryssland.

De har alla försatts i en två veckor lång karantän och de har nu testats. Den närmaste kretsen till de här Lojoborna är också i karantän, skriver tidningen vidare.

Varken Hangö eller Raseborg berättar om smittorna i städerna har kopplingar till fotbolls-EM i Ryssland. Raseborg uppgav på tisdagen att smittkedjorna i staden hade kommit från andra kommuner och två olika grannländer.

Chefsläkaren Tove Wide i Raseborg betonar att raseborgarna som blivit smittade har skött sig som man ska. De har gått och testat sig och efter positivt resultat hållit sig isolerade. Familjemedlemmar har varit i karantän och därför har smittorna inte spridits utanför familjen.

Chefsläkaren: Kom ihåg munskyddet

Tove Wide uppmanar alla som haft kontakt med fotbollsfans som varit i Ryssland att gå och testa sig. Också om man varit utomlands ska man testa sig och hållas i karantän tills provsvaret kommit.

Hon påminner också om att pandemin inte är över. Därför rekommenderar hon att man fortsättningsvis använder munskydd i kollektivtrafiken, i butiken eller på andra offentliga platser inomhus. Munskydd rekommenderas också utomhus om man befinner sig på en plats där det är trängsel.

Artikeln uppdaterades 30.6 klockan 17.51 med information från tidningen Länsi-Uusimaa gällande coronafall i Lojo som har kopplingar till fotbollsturisterna som varit i Ryssland.