Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varför är bananerna dyrare än morötterna och var det någon idé att träffa president Biden? Folkets frågor till president Putin hade bredd

Från 2021
Vladimir Putin i närbild med huvudet på sned och höger handen utsträckt till sidan.
Bildtext Under dagens direktsändning avslöjade Vladimir Putin också att han är en typisk rysk man som gillar att dricka lite alkohol när han är ledig.
Bild: AFP / Lehtikuva

Helhetsintrycket efter de fyra direktsända timmarna var dystert. Ryssland rids av maror som urusla vägar, stinkande soptippar, nedslitna skolor, dyra bostäder, dyr mat och dåliga löner. Vladimir Putin lovade se till att varje enskilt missförhållande ska lösas. Men när det gällde det övergripande tillståndet i landet var inte ens presidenten särskilt hoppfull.

President Putins tradition att svara på frågor från folket är redan etablerad och enligt dem som håller i trådarna kommer det in en flod av frågor. I år ska de ha varit över två miljoner till antalet.

Vaccinera er, uppmanade Putin

En stor del av sändningen handlade om coronaepidemin, som åter är inne i ett allvarligt stadium i Ryssland. Man har de senaste veckorna haft rekordmånga nya fall av covid-19.

President Vladimir Putin uppmanade alla att låta vaccinera sig och berömde de inhemska vacciner som finns. De har enligt Putin i motsats till utländska vacciner inga negativa biverkningar.

Presidenten fick en fråga om han verkligen har vaccinerat sig och varför det i så fall inte finns någon video som visar hur han får sprutorna.

Putin kontrade med att folket tror då han säger att han är vaccinerad. Han undrade också om folket hade krävt en video om sprutan hade getts i någon annan kroppsdel än armen.

Putin lovar hjälpa

Självklart väljs vissa teman och frågor ut och får svar. I år var de flesta kopplade till läget i landet och enskilda människors bekymmer.

Mestadels gällde det privatekonomiska svårigheter på grund av höga matpriser eller dyra boendekostnader. 

Man kan fråga sig om det i världens till ytan största stat är presidenten som ska fundera på hur det kommer sig att utländska bananer är billigare än inhemska morötter eller potatisar

Det typiska är att presidenten lovar att han efter tv-sändningen tar reda på mera om det problem som kommit upp. Han lovar också lösa problemet.

Ofta är det tydligt att han söker en syndabock bland de lokala ledarna och att någon av dem kommer att få det hett om öronen.

Man kan fråga sig om det i världens till ytan största stat är presidenten som ska fundera på hur det kommer sig att utländska bananer är billigare än inhemska morötter eller potatisar. Men det var i dag ett av Putins uppdrag.

Skillnaden i pris beror enligt Putin på att det odlas alltför lite frukt, grönsaker och rotfrukter i Ryssland.

Landet är inte självförsörjande utan importerar till exempel potatis från Belarus och Turkiet. Transporterna gör priserna höga.

Sanktionerna har varit till nytta

I det här sammanhanget fick Vladimir Putin emellertid en chans att berömma utvecklingen inom lantbruket i Ryssland, efter att västvärlden påförde sanktioner och Ryssland svarade med importsanktioner efter annekteringen av Krimhalvön 2014. 

Den inhemska produktionen har ökat och nu producerar de ryska bönderna tillräckligt med svin- och hönskött. Däremot måste man få fart på nötköttsproduktionen, sa Putin.

Det fåtal utrikespolitiska frågor som ställdes gällde främst de presidenter Putin eventuellt tänker träffa och har träffat. 

Som vanligt kritiserade Putin Ukraina

På frågan om huruvida han vill träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarade Putin att han inte anser att det är viktigt.

Enligt Putin har Zelenskyj gett över makten i Ukraina till utlandet. Landet leds enligt honom inte i Kiev utan från Washington, Berlin och Paris.

Putin talade åter en gång om hur orättvis den nya ukrainska lagen om ursprungsbefolkning är då inte ryssar finns med på listan över ursprungsfolk.

Tydligen har Putin inte brytt sig om att läsa den lagtext han hänvisar till. I den nämns nämligen inte heller ukrainare, utan bara tre små ursprungsfolk, bland dem Krimtatarerna.

Putin tycker USA och Storbritannien beter sig illa

En man i Sankt Petersburg frågade om det var någon idé att träffa USA:s president Joe Biden då väst genast efter mötet åter påförde Ryssland nya sanktioner. Frågeställaren undrade om Biden alls har någon makt.

Putin svarade att Biden har makt, men att det samtidigt finns alltför många i USA som vill tro att landet fortfarande har världsherravälde. Enligt Putin är den tiden förbi och bland annat är Kinas makt nu mycket större.

Vladimir Putin och Joe Biden skakar hand framför en stor dörr med amerikanska, ryska och schweiziska flaggor omkring sig.
Bildtext Var mötet med Joe Biden till någon nytta? löd en av frågorna till Rysslands president Vladimir Putin. Presidenterna träffades i Genève tidigare i juni.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Var vi nära ett tredje världskrig då det brittiska fartyget kränkte Rysslands gränser i Svarta havet? frågade en medborgare.

Det var vi inte, svarade Putin, men vidhöll att incidenten där Ryssland besköt ett brittiskt fartyg var en provokation.

Han hävdade att USA först gjorde flygspionage i området och att Storbritannien efter det avsiktligt sände in sitt fartyg på ryskt territorium.

Den fyra timmar långa tv-sändningen pinades av upprepade tekniska problem där människor som var med direkt per video inte hördes. Enligt en av programledarna berodde det på en hackerattack. 

Personliga frågor

Som avslutning fick Putin svara på ett batteri kortfrågor som berörde hans person. 

Då berättade han bland annat att han glömmer ord på tyska och engelska, eftersom han alltför sällan talar språken.

Han minns sina småskollärare med värme och är tacksam över att den personal som stryker presidentens skjortor gör ett så gott jobb.

Mina största framgångar som president har jag framför mig

― Vladimir Putin

Sin vikt håller Putin genom att vara måttlig i allt och lycka är att vara behövd och kunna förverkliga sig själv.

Putin berättade också att han är en typisk rysk man. Då han kopplar av dricker han gärna lite alkohol och då han dricker sjunger han.

Ryska och sovjetiska sånger med vackra melodier och värdigt innehåll tycker president Vladimir Putin om att sjunga.