Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljhoppen Armanto och Castrén officiellt uttagna – sju nya namn klara för sommarspelen i Tokyo: ”Det har varit ett galet år”

Matilda Castren vann en LPGA-tävling i golf.
Bildtext Matilda Castren vann sin första LPGA-tävling för några veckor sedan.

Den finländska OS-truppen fortsätter växa. Nu får bland andra Lizzie Armanto, Matilda Castrén och bronsmedaljören från Rio Mira Potkonen packa väskan. Truppen kommer ännu att utökas rejält, lovar olympiska kommittén.

Golfarna Matilda Castrén, Kalle Samooja, Sami Välimäki och Sanna Nuutinen. Bågskytten Antti Vikström. Boxaren Mira Potkonen. Skateboardaren Lizzie Armanto.

Där de färskaste namnen i Finlands OS-trupp. Sammanlagt är nu 34 idrottare i tolv grenar uttagna för sommarspelen i Tokyo, som kör igång i slutet av juli.

Däremot saknas namn som Silja Kosonen, som klarade OS-gränsen i slägga på måndag. Men det finns en förklaring till det, intygar olympiska kommittén.

– Laget kommer ännu att utökas med flera friidrottare. Det kommer att ta en stund innan rankningslistorna där färdigställs och därför valde vi att avvakta med också dem som klarat gränsen, förklarar Mika Lehtimäki, chef för toppidrottsenheten vid FOK, i ett pressmeddelande.

"Svårt att föreställa sig hur det blir"

Bland de nu uttagna namnen hittas Finlands kanske största medaljhopp i Tokyo. Lizzie Armanto väntas tävla om medaljer i skateboard och Matilda Castrén visade med sin historiska LPGA-tävlingsseger att hon ska räknas till de svarta hästarna i golf.

– Det här har varit ett galet år. Det har krävt mycket av oss. Jag har väntat länge på de här tävlingarna, säger Armanto och fortsätter:

– Det är svårt att föreställa sig hur det kommer att kännas att tävla där. Jag har erfarenhet av många olika tävlingar, men inte något som det här. Det känns fint att få representera Finland då hela världen ser på. Det kommer att bli en upplevelse jag aldrig kunnat föreställa mig.

Lizzie Armanto i tävlingar i Storbritannien 2015.
Bildtext Lizzie Armanto.

Mira Potkonen kommer i sin tur att försvara sitt brons från OS i Rio. Det var Finlands enda medalj i de föregående sommarspelen.

Potkonen, 40 år, kommer efter OS att tvingas hänga upp handskarna. Reglerna för boxningsamatörer stoppar idrottare att tävla i en högre ålder.

– Jag har goda minnen från Rio, jag lyckades prestera där men är fortfarande hungrig. Att nå ett till OS betyder mycket för mig. Det här är mitt stora mål. Nu gäller det att skörda frukterna efter allt slit, säger Potkonen, som tävlar i 60-kilosklassen.

Sommar-OS i Tokyo kör igång den 23 juli och sänds till stor del på Yles kanaler. Yle delar på sändningsrättigheterna med Discovery.