Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Deltavarianten tog Australien på sängen – "läckande" hotellkarantän pekas ut som en av bovarna i dramat

Från 2021
Vandringsstråket vid Sydneys operahus.
Bildtext När den två veckor långa nedstängningen i Sydney inleddes i helgen var det lugnt på promenadstråket vid stadens operahus. Under normala helger brukar stråket fyllas av turister och besökare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tack vare aggressiv virusspårning, hotellkarantäner och stängda gränser har australierna under det senaste året nästan kunnat leva ett "normalt" liv.

Tröskeln för att isolera städer och lokala coronakluster som dykt upp har varit väldigt låg.

Men trots de effektiva coronaåtgärderna har den smittsamma deltavarianten nu fått fotfäste i landet, och blottat sprickor i Australiens coronavirusförsvar.

På bara en vecka har 80 procent av befolkningen, det vill säga över 20 miljoner australier, varit tvungna att börja följa coronarestriktioner igen.

Viruset tros ha "läckt" från karantänhotell

De nya små viruskluster som dykt upp på olika håll i Australien förklaras delvis med att coronaviruset har "läckt" från karantänhotell, rapporterar BBC.

Tjänstemän har under pandemins gång noterat att resenärer smittats, trots att de suttit i hotellkarantän i separata rum.

Totalt har omkring 370 000 människor försatts i hotellkarantän i Australien under pandemin, och det finns åtminstone tio rapporterade fall där en person har smittats under karantäntiden.

Ett fall som är aktuellt just nu handlar om en gruvarbetare i Northern Territory, som tros ha smittats medan han satt i hotellkarantän i Queensland.

Mannen hade inga symptom och testade positivt för coronaviruset först efter karantänen, när han anlänt till sitt arbete i Northern Territory.

Efter att fallet bekräftades stängdes hans arbetsplats och dess 754 gruvarbetare isolerades. Totalt har över 1 600 personer i tre delstater uppmanats att isolera sig på grund av fallet.

Bilar som köar till en drive-in coronavaccineringsstation i Sydney.
Bildtext Deltaviruset har hittills drabbat New South Wales värst. I landets andra delstater och territorier handlar det tills vidare om enstaka coronafall. Bild: Bilar som köar till en drive-in coronavaccineringsstation i Sydney.
Bild: AAP IMAGE

Gränspersonalen en annan orsak

En annan orsak till den nya coronaspridningen tros vara personal som jobbar vid landets gränser, och som inte omfattas av samma strikta coronaprocedurer som resenärer.

Det här handlar om till exempel chaufförer.

En person som tros ha varit den första personen som spred deltavarianten i Sydney är en limousineförare, som smittades av en av sina passagerare.

Chauffören var inte vaccinerad, använde inte ansiktsskydd, och coronatestades inte regelbundet.

Viruset har spridits i nästan hela landet

Australien har inte haft så omfattande restriktioner som landet har nu, sedan den nationella nedstängningen i början av pandemin.

I storstaden Sydney är läget som värst, där måste nästan alla invånare hålla sig hemma just nu. Staden har rapporterat över 100 nya coronafall på bara en vecka.

Flera andra städer förutom Sydney har också stängt ner, bland annat storstäderna Perth och Brisbane.

– Risken är stor, vi måste agera snabbt och hårt, säger Queenslands regeringsledare Annastacia Palaszczuk, enligt Reuters.

De enda delstaterna och territorierna som inte ännu drabbats av nya coronafall är Tasmanien och Australian Capital Territory.

Vaccinerings popup utanför Kungliga utställningsbyggnaden i Melbourne.
Bildtext Under Australiens första coronavåg var det främst delstaten Victoria och staden Melbourne som drabbades hårt av coronaviruset. Bild: Coronavaccinerings popup-station utanför den Kungliga utställningsbyggnaden i Melbourne 18.6.2021.
Bild: AAP IMAGE

Delstaterna och staten oense om Astra Zenecas vaccin

Endast fem procent av Australiens befolkning har hittills blivit fullt vaccinerade mot covid-19, och 29 procent har fått sin första dos.

Den långsamma vaccinationstakten förklaras bland annat med bristande tillgång till vaccin och att många är skeptiska till coronavaccin.

Delstaterna och staten har dessutom olika rekommendationer om vem som ska få Astra Zenecas vaccin, som är coronavaccinet som främst ges i Australien och som också produceras lokalt i Melbourne.

Den federala regeringen gick i måndags ut med ett överraskande besked om att Astra Zenecas vaccin nu ska vara tillgängligt för alla vuxna, trots att Australiens rådgivare för vacciner. Australian Technical Advisory Group on Immunization (ATAGI) rekommenderar Astra Zenecas vaccin endast för personer över 60 år.

Regeringen har tidigare följt ATAGI:s linje eftersom sällsynta biverkningar i form av blodproppar registrerats hos främst unga personer som fått Astra Zenecas vaccin.

Bondi Beach i Sydney.
Bildtext Ridande polisen patrullerar gatorna vid Bondi Beach i Sydney 28.6.2021.
Bild: AAP IMAGE

Delstatsregeringarna i Queensland och Western Australia gillade inte regeringens linje och gick i går på onsdag ut med sina egna rekommendationer om att inte ge Astra Zenecas vaccin till vuxna under 40 år.

– Jag vill inte att en 18-åring i Queensland dör på grund av en blodpropp, då personen i fråga högst troligen inte skulle dö av covid-19, säger Queenslands hälsovårdschef och tillträdande guvernör Jeannette Young, enligt ABC.

De motsägande rekommendationerna ger australierna huvudbry och hjälper inte med att snabba upp vaccinationstakten.

Det enda alternativet till Astra Zenecas coronavaccin i Australien är Pfizers vaccin, som landet har betydligt mindre av.

Vaccinet den närmaste lösningen till hands

Deltaviruset tog Australien på sängen och landets regering har nu accepterat att det bästa sättet att stävja viruset är att snabba upp vaccinationstakten.

Förutom att man går emot ATAGI:s rekommendationer gällande Astra Zenecas vaccin, har man gjort det obligatoriskt för äldrevårdspersonal och karantän-personal att coronavaccinera sig.

Massvaccinationen tros ändå dra ut på tiden, och landet har räknat med att vaccineringen kommer att pågå åtminstone fram till 2022.

Tills dess finns det en risk för att det "normala" livet som australierna njutit av under de senaste månaderna, får lov att vänta.

Källor: BBC, ABC, AP, news.com.au, Reuters