Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plastdirektiv träder i kraft på lördagen – här är produkterna som snart går till historien

Från 2021
Sugrör i plast.
Bildtext Plastsugrören finns bland med de förbjudna produkterna. Listan över förbjudna produkter kom till efter att stränder i Europa undersöktes. De vanligaste plastprodukterna hamnade på svarta listan.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Engångsplasten ska bort från butikerna och EU:s plastdirektiv ska se till att det händer. Direktivet träder i kraft första veckoslutet i juli men Finland ligger efter i tidtabellen. Miljöministeriet beräknar att det mest brådskande lagstiftningsarbetet som gäller produktförbud och märkningar är klart i augusti. Men affärerna har redan infört förändringar.

Beslutet om plastdirektivet fattades för två år sedan. Målet är att minska på mängden plast i naturen och haven. Direktivet förbjuder flera olika engångsprodukter av plast.

Det kommer ändå inte vara en dramatisk förändring för konsumenterna. Alternativa produkter finns redan på affärernas hyllor och dessutom får alla produkter som finns i lagren säljas.

Plastprodukter som förbjuds:

  • Sugrör, bestick och tallrikar med någon form av plasttäckning som är avsedda för engångsbruk

  • Tops gjorda av plast

  • Plastskaft som ballonger fästs i

  • Plaststickor som är avsedda att blanda drycker med

  • Engångsprodukter av nedbrytbar oxoplast och vissa produkter av polystyren. Det kan påverka olika matförpackningar.

Direktivet syns i priserna

Nora Lehtinen på S-gruppen ansvarar för en stor del av de produkter som kommer att bli förbjudna. Enligt henne är det inte frågan om någon stor förändring för konsumenterna.

– Det mest konkreta är att konsumenterna inte längre hittar sugrör och engångsbestick gjorda av plast, säger Lehtinen.

Hon berättar att S-gruppen förberett sig på övergången sedan 2018. Det finns ersättande produkter för så gott som alla produkter som blir förbjudna. Det finns ingen anledning att åka till butiken för att hamstra engångsprodukter av plast.

– Producenterna får ännu leverera de produkter som redan har tillverkats. Vissa producenter har meddelat att de har lager som räcker i ett år, så det är inte så att produkterna försvinner direkt.

Nora Lehtinen visar upp engångstallrikar vid en butikshylla.
Bildtext Nora Lehtinen säger att det finns alternativ till engångsprodukterna som blir förbjudna.
Bild: Rami Moilanen / YLE

Förbudet har tvingat tillverkarna att hitta alternativ till de förbjudna plastprodukterna. De nya produkterna är ofta dyrare än plastversionerna.

– Det gäller till exempel engångstallrikar av kartong. De har varit täckta av ett tunt plastlager, men det blir förbjudet. Då har tillverkarna varit tvungna att hitta på andra sätt och material att täcka tallrikar med. I slutändan kommer det innebära dyrare produkter för konsumenterna.

Alla engångsprodukter som innehåller plast kommer inte att bli förbjudna. Men de ska förses med ett märke som ska upplysa oss om att produkten innehåller plast.

Produkter som får sköldpaddemärke:

  • Bindor, tamponger och tamponger med införingshylsa

  • Våtservetter

  • Tobaksprodukter med filter

  • Engångsmuggar och -glas

Sköldpadda med tappad livslust ska få oss att skräpa mindre

Så småningom kommer ett nytt märke att finnas på många av engångsprodukterna. Märkningen ska uppmärksamma oss på att det finns plast i produkten.

Det gäller till exempel engångsmuggar gjorda av kartong. Muggarna har en tunn plasthinna som förhindrar att de läcker. Också i fortsättningen är det tillåtet att sälja muggarna, men de ska vara märkta med sköldpaddemärket.

Sköldpaddemärkning. Illustrerad bild på sköldpadda och plastskräp.
Bildtext Engångsmuggar som är gjorda av kartong, men innehåller lite plast kommer att förses med sköldpaddemärket.
Bild: Rami Moilanen / YLE

Orsaken att märket har kommit till är att vi ska vara mer uppmärksamma på att många engångsprodukter innehåller plast. Nora Lehtinen påminner om konsumenternas ansvar när det kommer till plasten som hamnar i naturen.

– Till exempel muggarna med sköldpaddemärke, de förorenar naturen på samma sätt i dag som de kommer göra efter att direktivet träder i kraft. Vi konsumenter måste ta vårt ansvar och ta hand om återvinningen. De ska hamna i soptunnan och inte bli lämnade i picnickparken.

EU-kommissionens förseningar har försvårat arbetet

För Finlands del blir lagstiftningsarbetet försenat och de mest brådskande delarna av direktiver kommer sannolikt träda i kraft i slutet av juli eller i augusti.

En orsak till det är att EU-kommissionen inte har kommit med specifika anvisningar i tid. Kommissionen hade lovat att komma med detaljer för ett år sedan, men i stället kom de i slutet av maj – alltså cirka en månad innan direktivet ska träda i kraft. Till de här detaljerna hör till exempel vad som räknas som plast.

På miljöministeriet suckar man över förseningarna.

– Nog måste man säga att det är ett krångligt direktiv. Det innehåller många olika åtgärder och handlar om produkter som är helt och hållet gjorda i plast och produkter som innehåller plast, säger Merja Saarnilehto som är programchef på miljöministeriet.

De tekniska detaljerna har varit oklara länge. I direktivet konstateras det att kommissionen kommer med riktlinjer för vad som räknas som plast och hur märkningskraven ska fungera. Men medlemsländerna har fått vänta länge på mera information. Detaljerna har blivit försenade med upp till ett år.

– Vi fick de senaste detaljerna i slutet av maj. Förseningarna i tidtabellen har gjort jobbet ganska svårt.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel Muovipillit ja kertakäyttöhaarukat häviävät pian markkinoilta, kun EU:n muovikielto astuu voimaan – kaupat toteuttavat velvoitteita jo etuajassa som är skriven av Kaisa Uusitalo.

Diskussion om artikeln