Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklarheter kring vart de otestade fotbollsturisterna tagit vägen – har fyllt i pappersblanketter och vissa handstilar är svåra att tolka

Från 2021
Finländska fotbollsfans med flaggor och fotbollsskjortor i S:t Petersburg.
Bildtext Över 300 fall av covid-19 kan spåras till återvändande fotbollsfans som varit i S:t Petersburg.
Bild: Kirill Kudryavtsev / AFP

Det har uppstått oklarheter kring fotbollsturisterna som inte testat sig vid gränsen till Ryssland, rapporterar Yle Uutiset. Bland annat har det varit svårt att ta reda på var de bor för att kunna informera kommunerna.

Det är Kymsote, samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Kymmenedalen, som ansvarat för testningen vid gränsstationen i Vaalimaa.

Yle Uutiset har fått information av Kymsote om de 800 turister som inte testats då stationen varit överbelastad.

I huvudstadsregionen har det varit problem med avläsningar. Enligt listan ska Helsingfors ha fått 296 otestade turisters kontaktuppgifter.

Men Timo Lukkarinen som är chef för hälsocentralerna i Helsingfors säger att Helsingfors bara har fått 133 namn av Kymsote.

Att sätta ihop en helhetsbild är lite av ett utmanande pussel

Timo Lukkarinen, chef för hälsocentralerna i Helsingfors

Det har visat sig att Esbos siffror, 89 personer, hade kombinerats med Helsingfors. Som bäst försöker Kymsote reda ut var 71 namn som var skrivna under Helsingfors på listan egentligen befinner sig.

Olli Ström, som är servicechef för avdelningen för infektionssjukdomar och förebyggande av infektioner vid Kymsote, säger att oklarheterna kan bero på flera saker.

– Turisterna fyllde i blanketter i Kotka och Kouvola. Där har något gått fel, säger han.

Enligt Ström har det också varit svårt att ta reda på var vissa personer bor eftersom de har otydlig handstil. Några har angett att deras hemkommun är i utlandet.

– Om hemkommunen är utomlands och bostaden är i Finland, till exempel i Helsingfors, syns inte hemkommunen i systemet, säger Ström.

Finländska fotbollsfans i S:t Petersburg. De står på en innergård klädda i finländska tröjor och väntar på att en match ska börja.
Bild: Henri Pitkänen / Yle

Helsingfors har nått alla otestade turister

Enligt Timo Lukkarinen har staden kontaktat alla 133 helsingforsare som inte testats. Det är förutom att testa dem viktigt att de sätts i karantän.

– En stor del av de som inte testats vid gränsen har ansökt om test via våra tjänster. Fastän vi inte skulle ha nått alla så vet vi att många av dem har testats här i stället, så som vi rekommenderar att man gör, säger Lukkarinen.

"Ett utmanande pussel"

Enligt Lukkarinen har det uppstått utmaningar med pappersblanketterna som passagerare fyllt i. Till exempel anges inte vilken buss passageraren har tagit.

Men det finns en lista på vilka bussar som tillåtits komma över gränsen till Finland. Busslistorna innehåller däremot ingen information om bostadsorter och enligt Lukkarinen har listorna inte heller varit tillförlitliga.

– Att sätta ihop en helhetsbild är lite av ett utmanande pussel. Att överföra dem till elektronisk form har redan varit en prövning.

Tre sjukvårdare i full skyddsutrustning går längs en korridor i ett tillfälligt coronasjukhus.
Bildtext Coronasituationen i Ryssland förvärras hela tiden. Bild av sjukhus i Sankt Petersburg.
Bild: Peter Kovalev / TASS / All Over Press

I Vasa sätts turister i karantän

Karantänmetoderna för fotbollsturisterna varierar från kommun till kommun. I Vasa har alla 12 otestade turister som besökt S:t Petersburg för fotbolls-EM satts i karantän i 14 dagar.

Kymsote informerade Vasa stad om elva av fansen som reste tillbaka till Finland med buss. En Vasabo kom med en egen bil.

Också de som fått två negativa coronatestresultat är i karantän. Karantänen trädde i kraft samma dag som turisterna kom till Finland. De flesta anlände kring den 23 juni.

– Kymsote gjorde ett bra jobb, de gav oss en lista med namn, säger Heikki Kaukoranta som är Vasas ledande överläkare.

Sex Rysslandsrelaterade coronafall i Vasa

De tolv turisterna från Vasa har testats två gånger, en gång då de kom hem och en ytterligare gång 72 timmar senare.

Enligt Kaukoranta sattes alla genast i karantän eftersom det troligtvis fanns smitta bland dem.

– Fyra av dem har hittills testat positivt för coronaviruset. På tisdagen bekräftades ytterligare två fall bland deras familjemedlemmar. Det rör sig om en ganska stor procentuell andel, säger Kaukoranta.

Publik.
Bildtext Midsommarfestivalen i Himos lockade många deltagare. Bland deltagarna har det förekommit coronaexponeringar.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Målet: En så normal sensommar som möjligt

Vasa rekommenderar att invånare som deltagit i Himos midsommarfestival testar sig för corona senare i veckan och håller kontakterna utanför familjen till ett minimum.

– Det här gäller vare sig du har symtom eller inte, för det har garanterat förekommit exponeringar i området då turisterna kommit hem från EM, säger Kaukoranta.

Enligt honom befann sig en stor folkmassa i Himos. Det finns ingen information om ifall säkerhetsavstånd har beaktats och det har bekräftats att coronasmittade varit på plats.

– Nu är det ett väldigt bra tillfälle att utföra grupptestningar. Det verkar som om färre personer har ansökt om test nu än på våren, säger han.

Målet är att kunna tillbringa sensommaren på ett så normalt sätt som möjligt.

– Nu på sommaren önskar jag att folk tar till säkerhetsåtgärder och firar släktfester, bröllop och konfirmationer på ett säkert sätt. Då kan sommaren bli mycket trevligare för oss alla.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Rajalla ilman koronatestiä jääneiden EM-turistien asuinkunnissa epäselvyyksiä – tiedot kerättiin paperilapuille, eikä kaikkien käsialasta saanut selvää av Krista Kierikka. Översättningen har gjorts av Belén Weckström.