Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan hettan i Kanada och nordvästra USA också komma hit? Möjligt att ett omegahögtryck parkerar över Finland någon dag, säger meteorologen

Personer sover i ett nedkylningscenter som upprättats med anledning av värmeböljan i Nordamerika.
Bildtext Människor flyr undan värmen till så kallade nedkylningscenter. Den här bilden är tagen i Oregon i USA som också drabbats av värmeböljan.

Inte på över 80 år har kanadensarna och främst invånarna i staden Lytton i brittiska Columbia fått svettas i nästan 50 graders hetta. Väderfenomenet som kallas omegahögtryck dyker upp nästan varje år, säger meteorologen. Vilken sommar Finland står i tur eller snarare har otur är omöjligt att säga.

Atmosfären är till sin natur kaotisk.

Det går inte att förutspå när ett så kallat omegahögtryck kommer att bildas och var. Prognoser med exakthet kan göras för ungefär två veckor i taget säger meteorologen.

Forskare Mika Rantanen på Meteorologiska institutet säger att liknande värmeböljor bäddade in Sibirien i hetta förra sommaren och Frankrike och Västeuropa år 2019.

– Sådana här kraftiga omegahögtryck bildas nu och då på det norra halvklotet, säger Rantanen.

Nu och då betyder egentligen att forskare ser omegahögtryck dyka upp nästan årligen någonstans i världen.

Vintertid har omegahögtryck förekommit på det södra halvklotet till exempel i Australien, men de här kraftiga högtrycken är vanligare på det norra halvklotet. Här har vi kontinenter och större landmassor där temperaturerna stiger högre än över havet och det bildas högtryck, förklarar Rantanen.

Omegahögtryck är ett starkt högtryck där varma luftmassor har strömmat till ett område och när högtrycket ligger stilla över samma ställe stiger temperaturerna för varje dag.

– I den här typen av blockering är det också typiskt att luften rör sig nedåt och ytterligare värmer upp luften, säger Rantanen.

Rantanen fyller i att det här högtrycket har bildats i en atmosfär som redan är uppvärmd som en följd av klimatförändringen. 

– Om man jämför med rekordet för åttio år sedan (i Kanada) var klimatförändringen inte lika kraftig. Nu när atmosfären har värmts upp bidrar det till de nya rekorden.

En kvinna med sin katt i ett nedkylningscenter i Portland, Oregon.
Bildtext En kvinna har tagit med sin katt till ett nedkylningscenter i Portland, Oregon.

Omegahögtryck sällan på samma plats men snudd på årligen någonstans i världen

Rantanen säger att man har uppskattat att så här kraftiga värmeböljor återkommer en gång på 300 eller 400 år men det här tidsintervallet håller kanske inte streck i framtidens klimat som blir varmare. Det kommer att inverka på frekvensen.

På samma plats kommer fenomenet inte att upprepas årligen.

– Jag tror inte att de människor som nu är med om den här extrema värmen (i Lytton) får uppleva att de senaste dagarnas rekord slås en gång till under deras livstid, säger Rantanen.

Finland ligger i närheten av samma breddgrad - vilken inverkan har det på varmt väder hos oss?

– Platsen där rekordet uppmättes ligger på en sydligare breddgrad än Finland, ungefär på femtionde breddgraden. Det motsvarar ungefär mellersta Tyskland. 

Rantanens uträkning är att i jämförelse med Lytton får man nog får dra av mer än tio grader för att det i teorin skulle vara jämförbart med maximitemperaturer som vi kunde uppnå i Finland.

– Om ett omegahögtryck skulle något år lägga sig över Finland kunde det i teorin bli omkring 40 grader varmt men inte sådana temperaturer som nu uppmäts i Kanada.

En man försöker kyla ner sig i en fontän i Portland, Oregon.
Bildtext En man försöker kyla ner sig i en fontän i Portland, Oregon.

Det kan bli alla tiders rekordtemperaturer i Finland i sommar

Det finländska värmerekordet är 37,2 grader från juli år 2010.

I sommar har vi redan avläst 33,6 grader i Parikkala i Södra Karelen.

Rantanen säger att temperaturen under försommaren, juni månad understeg alla tiders värmerekord endast med några tiondedels grader.

– Nu ser det ut att värmen håller i sig. Några dagar blir det en aning svalare men efter veckoslutet stiger temperaturerna till närmare 30 grader celsius, säger Rantanen.

– Vi är på god väg att få en alla tiders sommarvärme. Tiden utvisar om den här sommaren går till historien som vår varmaste sommar någonsin. Vi har ännu juli och augusti framför oss, säger Rantanen.

Meteorologiska institutets klimatöversikt och forskning fokuserar på Finland och väderfenomen här. Om det visar sig att den här sommaren blir mycket varm erbjuder det forskningsmöjligheter kring hurdana somrar vi har att vänta oss framöver, säger Rantanen.

 - Det närmaste året uppdaterar vi säkert vår bedömning om hur Finlands klimat förändras och hur sådana här värmeböljor eventuellt förekommer också i Finland, säger Rantanen.

Hans uppfattning är att som väderfenomen är det en tidsfråga när ett så kallat omegahögtryck bildas i Skandinavien och kan spränga finländska värmerekord.