Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödstalet stiger sakta i Florida efter det förödande husraset för nästan en vecka sedan – brev varnade om att huset var i dåligt skick

Uppdaterad 30.06.2021 22:06.
räddningsarbetare jobbar vid foten till ett höghus som kollapsat
Bildtext Flervåningshuset kollapsade tidigt på morgonen den 24 juni.

Sex dagar efter husraset i småstaden Surfside utanför Miami, Florida har 18 personer bekräftats döda och 145 saknas fortfarande. Chanserna att hitta överlevande bland rasmassorna bedöms vara minimala. President Joe Biden och första dam Jill Biden väntas besöka olycksplatsen på torsdag.

– Ytterligare fyra personer har hittats i natt i rasmassorna, uppgav Daniella Levine-Cava, borgmästaren för Miami-Dade County, på onsdagen.

Daniella Levine Cava talar till pressen
Bildtext Borgmästare Daniella Levine-Cava talade till pressen på onsdagen.

Det var för ungefär en vecka sedan som ett 40 år gammalt tolvvåningshus rasade i Surfside. Räddningsarbetet har pågått dygnet runt sedan dess.

Räddningsarbetarna har stött på motgångar i form av ras och bränder.

Rasmassor faller ner från de delar av huset som fortfarande står upprätt. Under räddningsprocessen har flera bränder brutit ut och det är frågan om enorma mängder bråte som ska flyttas under sökarbetet.

Ett hus som rasat i Surfside florida i juni 2021
Bildtext Ställningar har placerats vid byggnaden för att hindra att ytterligare bråte och betong ramlar ner från huset.

Räddningsarbetet kan ytterligare försvåras då orkansäsongen drar igång. Stormigt väder väntas redan den här veckan.

Myndigheterna har gjort upp en plan för hur situationen ska hanteras ifall en tropisk storm drar in över kusten.

Inga livstecken på länge

Några livstecken från rasmassorna har inte noterats på länge. De personer som senast hittats vid liv fann man bara några timmar efter huskollapsen.

Även om läget ser dåligt ut lever hoppet om att hitta överlevande ännu hos myndigheter. Representanter för räddningsverket betonade på onsdagen att det fortsättningsvis är frågan om ett räddningsuppdrag.

Två räddningsteam med hundar hjälper till med att leta på olycksplatsen: ett av teamen ska nosa fram överlevande, det andra letar efter kroppar.

– Det här (räddningsarbetet) fortsätter tills vi har letat reda på alla, sa Surfsides borgmästare Charles Burkett på onsdag.

Husras fångat uppifrån, man ser bråte ligga utspritt över ett stort område.
Bildtext 147 personer saknas fortfarande.

President Joe Biden och första dam Jill Biden väntas besöka Surfside på torsdag. De ska bland annat träffa och tacka räddningsarbetarna, besöka anhöriga till offren och diskutera behovet av ytterligare hjälpinsatser med statliga och lokala myndigheter.

Byggnaden var i dåligt skick

Det är ännu oklart vad som orsakade husraset. Ett brev, som ordförande för bostadsföreningen skickat till boende bara ett par månader innan huskollapsen, varnade för att byggnaden var i allt sämre skick.

"De observerade skadorna, så som i garaget, har förvärrats betydligt sedan den första inspektionen", skrev bostadsföreningens ordförande.

Han hänvisar till en rapport från 2018, där framkom det att man hittat skador i byggnadens konstruktion. I brevet uppges läget alltså ha förvärrats.

räddningsarbetare jobbar vid foten till ett höghus som kollapsat
Bildtext Räddningsinsatserna fortsätter. Chanserna att hitta överlevande beräknas vara små.

Flera stämningsansökningar har lämnats in.

"Baserat på vår utredning verkar det redan för tio år sedan ha framkommit många varnande signaler, kanske till och med längre än så", säger en advokat som driver en av stämningsansökningarna.

Flervåningshuset kollapsade tidigt på morgonen den 24 juni.

Utöver de saknade och döda, klarade sig 139 personer som uppgavs bo i huset. Statliga myndigheter har erbjudit boende åt drabbade.

Källor: Reuters, AFP, CNN

Artikeln uppdaterades den 1 juli klockan 07.00 med antalet döda och saknade.