Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol friar komikern Bill Cosby – river upp den några år gamla sexualbrottsdomen

Uppdaterad 02.07.2021 14:52.
Bill Cosby
Bildtext 83-åriga Bill Cosby är en av USA:s mest kända komiker och slog igenom som stand up-komiker redan på 1960-talet.

Högsta domstolen i Pennsylvania beslutade på onsdagen att riva upp Bill Cosbys sexualbrottsdom. Den amerikanska komikern och tv-stjärnan dömdes år 2018 till flera års fängelse för sexualbrott. Högsta domstolen beordrade att Cosby skulle släppas omedelbart.

Enligt domen, som föll år 2018, hade Cosby drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand för över 15 år sedan. Han dömdes till tre till tio års fängelse.

Enligt amerikanska medier fick Cosby lämna fängelset på onsdagen.

HD: Fel begicks under rättegången

Domstolen fann att en överenskommelse med en annan distriktsåklagare förhindrade att han kunde åtalas i fallet. Överenskommelsen, som gjordes för mer än 15 år sedan, gäller ett gammalt åklagarbeslut att inte åtala Cosby för att ha drogat och sexuellt ofredat kvinnan.

Enligt domstolen borde distriktsåklagaren ha agerat i enlighet med det löfte som företrädaren gett Cosby.

Enligt den högsta domstolen begicks också fel under rättegången mot Cosby.

Domaren godkände först bara en andra person som anklagade Cosby att vittna, men senare under en andra prövning i rätten hörde domaren ändå ytterligare fem andra kvinnor som anklagade Cosby. De hänvisade till sina erfarenheter med Cosby under 80-talet.

Enligt åklagarna pekade vittnesmålen på ett mönster där Cosby hade drogat och utfört övergrepp på kvinnor. Men enligt högsta domstolen borde de inte ha hörts eftersom sexualbrotten var preskriberade. Deras vittnesmål ansågs därmed ha influerat juryn.

Under metoo riktade ett sextiotal kvinnor anklagelser om övergrepp mot Cosby.

"Ett slag i ansiktet på offren"

Den nya domen har väckt reaktioner på sociala medier och i offentligheten.

"Jag tänker speciellt mycket på alla de som modigt vittnade i båda brottsmålen", säger advokaten Gloria Allred som representerade många av de kvinnor som vittnade mot Cosby.

En del menar att domen leder till att kvinnor inte vågar berätta om de övergrepp de utsatts för. Lisa Bloom, som också representerat personer som anklagat Cosby, kallade beslutet "ett slag i ansiktet på alla offer", uppger CNN.

Skådespelerskan Phylicia Rashad, som spelade Cosbys fru i tv-programmet "The Cosby Show", uttryckte sitt stöd för Cosby på Twitter. "Äntligen har ett grovt fel rättats", skriver hon.

Källor: Reuters, AFP, AP, CNN