Morgonkollen: Finland upphäver inreserestriktionerna för flera länder – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag
God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagen.
Polisman ihjälskjuten i Göteborg
I Göteborg pågår nu ett stort polispådrag efter att en polis skjutits ihjäl i Biskopsgården. Enligt medierapporter har man hämtat in personer för förhör, men ingen har ännu gripits som misstänkt för dödsskjutningen.
Enligt inledande uppgifter stod polisen och pratade med ett par personer då de blev beskjutna. En av poliserna skadades så allvarligt att han senare avled.
– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater, sade Sveriges rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.
En av USA:s mest inflytelserika försvarsministrar Donald Rumsfeld är död
USA:s tidigare försvarsminister, republikanen Donald Rumsfeld har gått bort 88 år gammal. Han var mest känd för sina ageranden i USA:s kamp mot terrorism. Enligt familjen dog han omgiven av familjemedlemmar i Taos i delstaten New Mexico.
"Historiskt kommer han troligen bli ihågkommen för sina extraordinära prestationer under sex decennier i offentlig tjänst, men vi som kände honom bäst kommer minnas hans orubbliga kärlek för frun Joyce, sin familj och sina vänner, och med vilken integritet han tjänade landet", uppger familjen.
Finska tomatodlare vill ha bättre smakande tomater
Den inhemska runda tomaten har dragits med en del kvalitetsutmaningar. Nu vill österbottniska tomatodlare satsa på kvalitet framför kvantitet.
Börje Ivars är en av de största tomatodlarna i Närpes. I dagens läge har han en odlingsareal på sex hektar. Ungefär halva odlingen består av vanlig rund tomat och andra halvan av specialtomater i olika former.
– Tomatens smak är väldigt viktig. Hela min tid som tomatodlare har det fokuserats på tomatens smak. Vi gör hela tiden sortförsök och vi försöker hitta någon ny sort som har bättre smak, men också hållbarheten är väldigt viktig.
Deltavarianten tog Australien på sängen
Tack vare aggressiv virusspårning, hotellkarantäner och stängda gränser har australierna under det senaste året nästan kunnat leva ett "normalt" liv. Tröskeln för att isolera städer och lokala coronakluster som dykt upp har varit väldigt låg.
Men trots de effektiva coronaåtgärderna har den smittsamma deltavarianten nu fått fotfäste i landet och blottat sprickor i Australiens coronavirusförsvar. På bara en vecka har 80 procent av befolkningen, det vill säga över 20 miljoner australier, varit tvungna att börja följa coronarestriktioner igen.
De nya små virusklustren som dykt upp på olika håll i Australien förklaras delvis med att coronaviruset har "läckt" från karantänhotell.
Lättnader i inreserestriktioner för flera länder
Tack vare det förbättrade coronaläget lättar regeringen på restriktionerna för sex europeiska länders del. Gränskontrollen vid de inre gränserna slopas i trafiken mellan Finland och Italien, Österrike, Liechtenstein, Tyskland, Slovakien och Tjeckien från och med i dag.
Dessutom slopas inreserestriktionerna för personer som kommer från Bulgarien, Albanien, Hongkong, Japan, Libanon, Macao, Nordmakedonien och Taiwan. Dock återinförs inreserestriktionerna för resenärer från Monaco och Rwanda.
Restriktionerna gäller fram till den 11 juli.
Väder
I landets norra och västra delar är det mest soligt. I söder och öster är det molnigare och det förekommer också regnskurar.
Varning för skogsbrand gäller i landets södra och västra delar, landskapen Södra Savolax och Norra Savolax, landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Taivalkoski och Kuusamo och i följande kommuner i Lappland: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio och Enontekis.