Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Polis ihjälskjuten i Biskopsgården i Göteborg – motivet oklart, osäkert om polisen var målet för attacken

Från 2021
Uppdaterad 01.07.2021 10:19.
Polisbilar och polisar står i Göteborg natten till 1.7.2021 i samband med en dödsskjutning av en polis.
Bildtext En cirka 30 år gammal polis har skjutits ihjäl i Göteborg, Sverige. Händelsen orsakade stort polispådrag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Göteborg pågår nu ett stort polispådrag efter att en polis skjutits ihjäl i Biskopsgården. Personer har hämtats in för förhör, men ingen har ännu gripits som misstänkt för dödsskjutningen.

Det är mycket som fortfarande är oklart kring händelsen i Göteborgsförorten Biskopsgården i går kväll. Det konstateras på den svenska polisens webbplats. Enligt inledande uppgifter stod polisen och pratade med ett par personer då de blev beskjutna. En av poliserna skadades så allvarligt att han senare avled.

Polisen fick in larm om skottlossningen klockan 22.34 lokal tid. Kort därefter gick polisen upp i vad man kallar för "särskild händelse", för att man skulle kunna ta in extra polisresurser från hela regionen.

– Vi är väldigt beslutsamma i att klara upp det här brottet, säger polisområdschefen Erik Nord i samband med en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Överlag är polisen förtegen om detaljer eftersom fallet utreds. Om polisen var målet för attacken kan Nord inte svara på.

– Det är för tidigt att säga.

Något misstänkt motiv finns inte heller.

– Vi får se vad utredningen ger – förhoppningsvis klarnar bilden efter hand.

Polisen var ung – ingen misstänkt, oklart om fallet är kopplat till gängkriminalitet

Polisen bekräftar under presskonferensen att den avlidne polisen var drygt 30 år gammal och "relativt ny" i yrket.

Polisen var på plats i området i samband med en rutinpatrullering eftersom området i fråga är oroligt, inte på grund av en specifik händelse.

Biskopsgården är en förort som länge plågats av gängvåld.

Regionpolischef Klas Johansson bekräftar på torsdagsmorgonen att "flertal personer" har tagits in för förhör under natten. De som tagits in har haft anknytning till platsen.

En svensk polis har ryggen mot kameran och står inför ett avstängt område i Göteborg efter en dödsskjutning i juli 2021.
Bildtext Polispådraget var stort och området spärrades av.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Desto mer kan de inte säga. Uppgifter kring signalement finns, men polisen går inte ut med de uppgifterna.

Polisen kan inte heller säga om det finns kopplingar till gängkriminalitet.

– Vi konstaterar att det [skjutningen] har skett i den miljön där det förekommer skjutningar mellan lokala kriminella nätverk. Det är ett spår i den förundersökning som bedrivs, säger Nord.

Sorglig stämning i hela landet

Fallet har väckt känslor i hela Sverige, speciellt i Göteborg. En tyst minut kommer att hållas klockan 12 och flaggorna vajar på halv stång i hela landet.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater, sa Sveriges rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.

Många svenska politiker har reagerat på dödsskjutningen. Bland annat Centerpartiets ordförande Annie Lööf skriver på Twitter att händelsen är en "attack på hela vårt samhälle".

Kristdemokraternas Ebba Busch säger att händelsen är ett angrepp mot allas trygghet och mot demokratin, medan Moderaternas ordförande Ulf Kristersson på Facebook skriver att "det dödliga våldet som år efter år förgiftar vårt samhälle måste krossas".

– En polisman beskjuten till döds i tjänsten. Något som aldrig någonsin ska få hända, skriver Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg håller en presskonferens klockan 11 lokal tid, 12 finsk tid.

"Otroligt tragisk händelse"

Polisledningen i region Väst kommer att erbjudas hjälp från resten av polisen i Sverige för att säkerställa att de har de resurser som krävs.

– Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger Thornberg.

– Det är en av våra egna som det här berör och det väcker känslor. Det är naturligtvis en otroligt tragisk händelse, säger regionpolischef Klas Johansson.

Aftonbladet hänvisar till Svenska polismäns minnesportal, där det uppges att det före nattens ihjälskjutning dött totalt 31 svenska poliser genom våld. Det senaste polismordet i Sverige inträffade i Nyköping 2007.

Källor: Polisen, SVT, SR, Aftonbladet

Artikeln har uppdaterats under morgonen torsdag 1.7.2021 med fler detaljer.

Diskussion om artikeln