Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

The Internet inbjuder till mysig samvaro

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 15:23.
Mårten Spångberg.
Bildtext Mårten Spångberg.
Bild: Mårten Spångberg.

Koreografen Mårten Spångberg håller på och ställer fram ölflaskor, trägevär och tomma papperspåsar på scenen. Med sitt nyaste verk The Internet intar Spångberg Finland för första gången. Detta sker under den pågående teaterfestivalen Baltic Circle.

-Att få dansa i Finland är ju enastående, så klart. Och att det sker i samband med Baltic Circle känns extremt viktigt, eftersom det är en festival som visar framåt vad skandinavisk och nordisk dans och teater kan vara för någonting. Så för mig är det här de bästa förutsättningarna, förklarar koreografen Mårten Spångberg.

The Internet speglar nutiden. - Spela upp på Arenan

Logga in på sociala medier

The Internet är inte ett traditionellt dansverk. På Spångbergs dansföreställningar har publiken inget tvång att följa med föreställningen hela tiden. Publiken förväntas inte att komma och sätta sig på bestämda platser utan de tillåts komma och gå som de vill, ta en kudde och filt och slå sig ner på golvet om de så önskar.

-Och det är lika bra att man facebookar, har en bra konversation med sin kompis, som att man tittar på vad vi håller på med.

The Internet en dansföreställning.
Bild: Mårten Spångberg.

The Internet är en föreställning på nästan fyra timmar, som är fylld av popmusik och dans. Samtidigt är det en plats där de tre dansarna Rebecka Stillman, Hanna Sandberg och Sandra Lolax tillbringar tid, pratar med varandra och byter kläder ett antal gånger.

-Det är inget att förstå, det är bara att vara där, sammanfattar Spångberg tanken bakom sitt nyaste dansverk.

Vara tillsammans med dansen

Mårten Spångberg vill att hans konst beskriver den tid vi lever i. Han vill få sin publik att ge sig av in i framtiden men utan att veta desto närmare vart men samtidigt ska publiken känna sig trygg.

-I min konst är jag intresserad av de största tingen. The Internet är som universum. Det finns bara ett internet och ingången här är att internet kan man inte tolka, det är bara där. Som den här dansen vi gör här ikväll. Den finns och det är inte så mycket en berättelse eller en händelse, den bara existerar. När man kommer hit är man tillsammans med dansen, tillsammans med verket vi skapat.