Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

222 nya fall och ett dödsfall – nästan en av tio finländska fotbollsturister smittade men enligt HUS blir de knappast fler

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 10:46.
Bussar står i lång kö vid finsk-ryska gränsövergångsstället i Vaalimaa.
Bildtext Nu väller det in coronasmitta från Ryssland.
Bild: Niklas Joki, Yle

Förra veckan rapporterades 947 coronafall, vilket är 400 fler än veckan innan. Ökningen beror nästan helt och hållet på de finländska fotbollsfansen som reste till S:t Petersburg för att följa med Finlands EM-matcher.

Det här bekräftar Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

Under det senaste dygnet har det bekräftats 222 nya fall av covid-19 i Finland, rapporterar institutet. 

103 av fallen har konstaterats inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), 34 i Egentliga Finland, 16 i Kymmenedalen, 11 i Päijänne-Tavastland, 11 i Birkaland och de resterande i övriga sjukvårdsdistrikt.

40 procent av fallen anknytna till fotbollsfansen

Minst 4 500 finländare reste till S:t Petersburg för att följa med Finlands historiska debut i fotbolls-EM. Det är ändå inte bara trevliga minnen och souvenirer som de har tagit med sig hem, utan också nya fall av coronaviruset. Ungefär 40 procent av förra veckans coronafall har direkt att göra med fotbollsturister som återvänt till Finland.

Bland de finländare som reste till Ryssland under EM har 386 testat positivt för coronaviruset. Det betyder att 8,5 procent av alla finländska fotbollsturister som reste till Ryssland har blivit smittade. Hittills har 50 utomstående personer blivit smittade av fotbollsturister som återvänt till Finland. 

De finländska fotbollsturisterna står alltså nästan helt och hållet för den ökning av antalet coronafall som just nu ses i Finland. Över en tredjedel av de nya fallen har konstaterats bland personer under 30-år. De flesta fallen finns i Nyland, Birkaland och Egentliga Finland.

Ett nytt dödsfall relaterat till covid-19 har bekräftats.

Mika Salminen kommenterar virusspridningen - Spela upp på Arenan

Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) , väntar sig att det ännu kommer att dyka upp fler fall med kopplingar till fotbolls-EM. Han hoppas på att det ändå inte uppstår fler smittkedjor utanför de här fallen.

- Det är svårt att säga just nu hur läget kommer att utveckla sig. Det ser vi nästa vecka - kanske, säger Mika Salminen.

HUS: Smittoppen nådd bland fotbollsturisterna

Coronafallen har ökat speciellt inom HUS område, men chefsöverläkare Markku Mäkijärvi ser ljuset i tunneln.

– Det verkar som om smittfallen kopplade till fotbollsturismen har nått sin topp, säger han i ett pressmeddelande.

Inom HUS område har det hittills bekräftat 309 fall av covid-19 bland dem som återvänt från fotbolls-EM i Ryssland. Smittan har förts vidare till ungefär 40 personer.

Markku Mäkijärvi tittar uppåt mot sidan. Solen skiner honom i ansiktet och han kisar lite.
Bildtext Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid HUS är optimistisk.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Incidensen, alltså mängden fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, inom HUS är nästan 50. Fallen har ökat snabbt – så även coronavirusprovtagningen. Upp till 8 500 prover har tagits dagligen.

– Jag uppmuntrar fortfarande att alla med låg tröskel söker sig till test också vid lindriga symtom, säger Mäkijärvi.  

Läget på sjukhusen är ändå lugnt. Just nu vårdas 38 människor på sjukhus, varav sju får intensivvård. Sex av personerna på intensivavdelningen får vård inom HUS – de fallen är kopplade till fotbollsturismen. Då läget var som värst i slutet av mars vårdades 259 människor på sjukhus och 54 på intensivvårdsavdelning.

THL: Undvik resor till Ryssland

Utrikesministeriet och hälsomyndigheter har länge redan avrådit finländare från att resa, men i samband med den stora mängden coronafall kopplade till Ryssland påminner Institutet för hälsa och välfärd om att resor till vårt östra grannland inte rekommenderas.

Institutet avråder från alla resor till Ryssland på grund av det försämrade coronaläget där.

Samtidigt uppmanar institutet alla som reser till Finland från Ryssland att testa sig samt vara i karantän i 14 dagar efter resan.

Artikeln uppdaterades 1.7.2021 klockan 11.45 med antalet nya coronafall samt dödsfall det senaste dygnet och klockan 16.00 med HUS och THL:s uppgifter.

Artikeln uppdaterades 1.7.2021 klockan 17.25 med Mika Salminens kommentarer.

Korrigering 2.7.2021 kl. 10:45 : Antalet nya dödsfall är ett, inte fyra som det först angavs i texten.