Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Planerade kejsarsnitt flyttar från Kvinnokliniken till Lojo sjukhus under juli månad

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 08:06.
Baby
Bildtext Förlossningarna vid Lojo sjukhus har ökat betydligt under det här året. Under de fem första månaderna ökade förlossningarna i Lojo med nästan 25 procent jämfört med året innan.
Bild: Pernilla Lindberg/Lojo bb

En del av Kvinnoklinikens planerade kejsarsnitt flyttar i sommar över till Lojo sjukhus. Det här görs för att förhindra att det blir rusning och för att jämna ut överbelastningar.

Meningen är också att föderskorna ska få en så jämlik och bra vård som möjligt. Planerade kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors kommer att flyttas både till Lojo och Hyvinge sjukhus i sommar.

– Man har uppskattat att det kommer många föderskor på sommaren och Kvinnokliniken har önskat att vi kan hjälpa till, säger förlossningsöverläkare Susanna Naukkarinen på Lojo sjukhus.

De planerade kejsarsnitt som flyttas till Lojo sker alla vardagar från och med den 28 juni. Lojo sjukhus har meddelat att man har kapacitet att utföra ett ingrepp om dagen. Dessa skulle normalt utföras på Esbo sjukhus eller Kvinnokliniken.

Det här gäller fyra veckor framöver.

– Vi har meddelat att våra resurser räcker till för den tiden. Efter det har vi inte kapacitet att hjälpa till på grund av personalens semestrar, säger Naukkarinen.

Det är läkare på mödrapolikliniken som bedömer vilken dag operationen ska utföras och på vilket sjukhus det sker.

Det är enbart föderskor med en god grundhälsa och fullgången graviditet, som opereras i Lojo och Hyvinge. Kvinnokliniken tar hand om de svåraste riskgraviditeterna och för tidiga förlossningar.

Allt fler bebisar föds i Lojo

Under junimånad föddes rekordmånga bebisar på Lojo bb meddelar förlossningsavdelingen på sin Instagramsida. Antalet bebisar i juni var 130 stycken.

Förlossningarna vid Lojo sjukhus har ökat betydligt under det här året. Under de fem första månaderna ökade förlossningarna i Lojo med nästan 25 procent jämfört med året innan.

Mellan januari och maj föddes det 572 bebisar i Lojo mot 463 under motsvarande tid året innan. Förlossningarna inom hela HUS-området ökade också men inte lika kraftigt som i Lojo. Ökningen inom HUS var knappt nio procent.

Också i fjol ökade antalet nyfödda på Lojo sjukhus med 10,8 procent. År 2020 föddes totalt 1 152 bebisar på Lojo bb vilket är över 100 fler än året innan.

Enligt den jourförordning som finns måste det födas minst 1 000 barn på en förlossningsavdelning för att den ska få fortsätta sin verksamhet.

Lojo fortsätter barnvänligt

Lojo sjukhus har alldeles nyligen förnyat sitt certifikat Baby Friendly Hospital. Det innebär bland annat att man jobbar mycket för att främja amning. Förutom Lojo är det bara Vasa centralsjukhus som har förnyat sitt certifikat i Finland.

Barnmorskorna vid Lojo förlossningsavdelning är också väldigt aktiva på sociala medier och delar på ett humoristiskt sätt med sig av livet på avdelningen.

Diskussion om artikeln