Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här varmt har det enligt termometern aldrig varit i juni förr – åskvädret i slutet av månaden orsakade ovanligt många blixtnedslag

Från 2021
Människor leker och umgås vid sandstranden på Sandudden i Helsingfors.
Bildtext Juni var historiskt varm. Många sökte sig till stränder för att svalka sig – även badvattnet har varit varmt.
Bild: Lehtikuva

Juni präglades av sol och hetta. Det var ovanligt varmt – till och med historiskt varmt, rapporterar Meteorologiska institutet.

Medeltemperaturen var ovanligt hög i hela landet under juni, drygt 16,5 grader. Det här är ungefär 0,3 grader varmare än det tidigare uppmätta rekordet från år 1953.

Temperaturen varierade ändå i landet – i söder låg medeltemperaturen på drygt 20 grader, medan medeltalet i Finska armen var under 10 grader.

Om man tittar på långtidsmedeltalet var det 2–6 grader varmare än normalt.

25 heta dagar – 33,6 grader högsta temperaturen

I södra Finland registrerades över 10 fler riktigt heta dagar än normalt. I Kajsaniemi i Helsingfors uppmättes en medeltemperatur på 19,3 grader. Senast det var så varmt var år 1844.

Totalt uppmättes 25 sommardagar, dagar som klassas som "heta dagar". Sådana dagar ligger temperaturen på över 25 grader. Så här många heta dagar har inte registrerats sedan väderdatan digitaliserades år 1961.

Den varmaste temperaturen under juni uppmättes i Parikkala i Södra Karelen den 22 juni. Då var det 33,6 grader. Det är 0,2 grader från värmerekordet för juni som uppmättes i Etseri år 1935.

Tre personer sitter på en bänk. De har hattar på huvudet och äter glass i hettan.
Bildtext Hettan har fått många att söka sig till skuggan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mindre regn, fler blixtnedslag

Det har också regnat mindre än normalt för juni i landets södra och mellersta delar. På somliga områden i landets södra och östra delar var det i synnerhet torrt, till och med ovanligt torrt.

I norra Finland regnade det ungefär lika mycket som det vanligtvis gör, på somliga områden till och med ovanligt mycket. Mest regn fick Puolango i Kajanaland: 122,8 millimeter under juni. Minst regn fick Kotka: 11,1 millimeter.

Största mängden regn på ett dygn fick Juga i Norra Karelen. Där regnade det 67,5 millimeter den 23 juni.

Det har också åskat en del under slutet av juni, speciellt i Norra Österbotten, Kajanaland och Södra Lappland. Den 23.6 åskade det också betydligt i landets södra och östra delar.

Åskväder över Solviken i Helsingfors.
Bildtext Åskvädret den 23.6 var dramatiskt. Den här bilden är från Solviken i Helsingfors.
Bild: William Moore

Betydligt fler blixtnedslag än normalt registrerades under juni – cirka 78 000 stycken. Det är mer än hälften av det genomsnittliga antalet blixtnedslag per år och mer än dubbelt fler än genomsnittet för juni.

Den senaste gången man såg så här många blixtnedslag var år 2013 då man registrerade 79 000 blixtnedslag.

Källa: Meteorologiska institutet