Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven om polismordet i Göteborg: Ett angrepp på hela vår rättsstat och vårt demokratiska samhälle

Stefan Löfven.
Bildtext Vi kommer aldrig att backa i kampen mot den organiserade brottsligheten och polisen har hela samhällets stöd i sitt arbete, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Ett dödligt angrepp mot en polis i Biskopsgården i Göteborg i går kväll är ett angrepp mot hela svenska samhället, säger statsminister Stefan Löfven. Än så länge finns ingen misstänkt men hela nationens polismyndigheter står i beredskap att hjälpa vid behov.

– Personen som har utfört det här fasansfulla dådet ska gripas och sitta i fängelse, säger inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens med statsminister Stefan Löfven.

Löfven och Damberg lovar att alla resurser som behövs kommer att läggas in för att lösa angreppet mot polisen i Biskopsgården i går kväll.

– Polisens uppgift är att upprätthålla ordning och trygga människors liv. Ett angrepp på en enskild polis är ett angrepp på såväl vår rättsstat som hela vårt demokratiska öppna samhälle, säger Löfven.

Det ännu inte är klart varför polisen utsattes för skottlossningen under en rutinpatrull i går kväll, säger Löfven på presstillfället.

Han lovar ändå ännu större ansträngningar mot gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten från alla relevanta myndigheter.

– Vi har bestämt oss för att inte vänja oss vid en utveckling där skjutningar sker på öppen gata. Och i dag är fokus på att vi har sett polismord i Sverige igen, säger Damberg.

– Mer behöver göras för att trycka tillbaka inte bara den här kriminaliteten, utan också roten och orsaken till att kriminaliteten gror i delar av vårt svenska samhälle.

Alla resurser står till förfogande

Löfven uttrycker sitt medlidande och sitt stöd till den dödade polisens familj, närstående och kolleger.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi har tagit emot beskedet att en polis har skjutits till döds i tjänsten i Göteborg sent i går kväll. Jag vill å min och regeringens vägnar uttrycka vårt djupaste deltagande med den dödade polisens familj, anhöriga och kollegor. Vi delar er sorg och ilska, säger Löfven.

– Ingen ska förlora sitt liv när man gör sitt jobb.

Löfven och Damberg lovar också att personen eller personerna bakom brottet kommer att ställas till svars.

– Vi kommer aldrig att backa i kampen mot den organiserade brottsligheten och polisen har hela samhällets stöd i sitt arbete, säger Löfven.

Jag tror inte att det finns en enda polis i landet som inte skulle vara beredd att göra sitt yttersta för att lösa det här brottet

― Mikael Damberg

– Det finns ännu ingen misstänkt men många personer är frihetsberövade för förhör, säger Damberg.

Hela regionen sätter nu in stora polisresurser för att delta i utredningen. Bland annat ska alla semestrar för avgörande personal ha avbrutits.

Inrikesminister Damberg säer att regionen för tillfället verkar ha alla resurser som behövs, men att polisen i resten av landet står beredd att ge all tänkbar hjälp.

– Det här är en nationell angelägenhet. Det finns möjlighet att sätta in förstärkningsresurser från hela landet, säger Damberg.

– Jag tror inte att det finns en enda polis i landet som inte skulle vara beredd att göra sitt yttersta för att lösa det här brottet, säger Damberg.