Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommar-Kride bjuder på sommartips i Sibbo: "Här finns nog allt vad en människa behöver"

Kristian Meurman i ljusblå skjorta i solsken med lövträd i bakgrunden.
Bildtext Kristian Meurman är högskolepraktikant på Sibbo kommun i sommar och arbetar bland annat med att tipsa om olika sevärdheter i kommunen.

Kristian Meurman, eller ”Sommar-Kride”, är högskolepraktikant på Sibbo kommuns informationstjänster i sommar. Förutom annat jobb bekantar han sig med olika sevärdheter i kommunen och tipsar både turister och invånare om dem i olika blogginlägg som publiceras på kommunes hemsida.

Ett ställe i kommunen som Sommar-Kride har haft tid att bekanta sig med är Tasträsk.

– Det är en oas mitt i en urban miljö. Ett stenkast från Söderkulla centrum finns det en härlig liten badstrand, säger Meurman. 

Meurman berättar att det på området egentligen finns tre badstränder. En som lämpar sig för vinterbad, en sandstrand med badbrygga och även en badstrand menad för hundar. 

– Det här tycker jag att är jättehäftigt. Jag har själv tre hundar så jag uppskattar att det finns en plats dit man får hämta sina vovvar och simma. 

Hundbadstranden är praktiskt taget en vanlig sandstrand. Tanken med stranden är att det ska finnas en specifik plats där hundägare kan vistas med sina badglada hundar. 

– Alla människor är såklart inte så stora hundvänner och så finns det de som är rädda för hundar. Med tanke på det tycker jag att det är en jättebra idé att kommunen har definierat att här får hundarna bada så mycket som de vill.

Tasträsk badstrand. På bilden syns en sandstrand, gräsmatta och en lång brygga.
Bildtext Vid Söderkulla finns Tasträsk sandstrand som har en lång badbrygga.

Men, det är inte bara insjöar och badstränder som Sommar-Kride tipsar om i sina blogginlägg. Han har även skrivit om en halvdagsutfärd som han gjorde i Sibbo storskog. 

Ett annat tips som Meurman bjuder på är Tallmo, som även kallas för Sibboalperna.

– Det är ganska häftigt att en kommun som har lite på 22 000 invånare verkligen kan erbjuda allt det här. Här finns nog allt en människa behöver, säger Meurman och skrattar. 

En rundtur i skärgården sitter aldrig fel

Sommar-Krides gyllene tips för vad man kan hitta på i Sibbo i sommar är att åka på en rundtur i skärgården.

– Skärgården är helt fantastisk och absolut någonting som är värd att se. Den är verkligen vacker och speciell här i Sibbotrakten. 

Själv har han tagit sig ut på en runda med turbåt från Kalkstrand till Gumbostrand via Norrkullalandet. 

– Man kan komma ut i skärgården för en struntsumma och njuta av god mat på Norrkullalandets café, klättra upp i utsiktstorn och göra en kryssning genom skärgården. Det är verkligen ett resmål som jag rekommenderar. 

Mogen högskolepraktikant med egna idéer

Med sina 41 år är Meurman en aning äldre än högskolepraktikanter i allmänhet. Det här beror främst på att han innan sina högskolestudier redan hade skapat en karriär både inom musik- och restaurangbranschen. 

När coronapandemin slog till bestämde sig Meurman för att fortsätta med sina studier på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, som blev halvgjorda för två årtionden sedan. 

Kristian Meurman går på en sandväg i en skogig miljö.
Bildtext I och med coronapandemin bestämde sig Kristian Meurman för att fortsätta sina högskolestudier som blivit på hälft för två årtionden sedan.

Det var Meurman som i sin ansökan om praktikplatsen själv föreslog att han skulle kunna arbeta med att tipsa om sevärdheter i Sibbo. 

– Förvaltningen tyckte att det lät roligt med en initiativtagande, inte så ung man som verkligen vill lyfta profilen för Sibbo och det är det som jag försöker göra så gott jag kan.

Sommar-Kride bjuder på sommartips i Sibbo: "Här finns nog allt vad en människa behöver"
Sommar-Kride bjuder på sommartips i Sibbo: "Här finns nog allt vad en människa behöver" - Spela upp på Arenan