Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebyföretag levererar forskningsfartyg till Norge

En skiss av ett forskningsfartyg som företaget Kewatec ska leverera till Norge. Skissen föreställer ett 23 meter långt fartyg i vatten.
Bildtext En skiss av det forskningsfartyg som Kewatec ska leverera til NGU.

Under torsdagsförmiddagen tecknade det Karlebybaserade företaget Kewatec ett avtal om att leverera ett nytt forskningsfartyg till Norges geologiska forskningscenter (NGU).

Det rör sig om ett 23 meter långt forskningsfartyg som ska levereras till Trondheim i Norge hösten 2022. Enligt ett pressmeddelande har Kewatec en stark orderstock som NGU:s beställning förstärker ytterligare. I rent värde är det det största avtalet någonsin på ett fartyg för Kewatec.

- Vi har sett den norska arbetsbåtmarknaden som en av de mest krävande och har under lång tid investerat i den norska marknaden genom vårt eget dotterbolag Martec AS i Bergen. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt och avtalet med NGU är åter bevis på att gränsöverskridande samarbete bidrar till goda resultat, säger Kent Björklund styrelseordförande för Kewatec i ett pressmeddelande.

Representanter för såväl Kewatec som NGU uppger sig vara mycket nöjda över avtalet som undertecknades samtidigt i Trondheim och Karleby via ett digitalt möte.

- Det nya forskningsfartyget kommer att hjälpa oss att utföra våra uppdrag på ett säkert, hållbart och effektivt sätt. Vi är övertygade om att vi kommer att ha ett fartyg som uppfyller alla miljö-, drifts- och kvalitetskrav, säger May Britt Myhr, chef för NGU i ett pressmeddelande.

NGU kartlägger norsk geologi och sprider information om den.

Kewatec omsätter cirka 27 miljoner euro och har omkring 100 anställda. Huvudkontoret finns i Karleby men företaget har också verksamhet i Borgå och Bergen.

Diskussion om artikeln