Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjöbevakningen räknar med en bråd sommar – många båtförare har både attityden och utrustningen i skick då sjöbevakningen stoppar dem

Två sjöbevakare sitter i en båt.
Bildtext Sjöbevakningen räknar med många uppdrag i sommar, då många rör sig till havs i coronatider.

Den här midsommaren ökade uppdragen för Västra Finlands sjöbevakningssektion med ungefär 50 procent, jämfört med i midsommaren i fjol. Även juli månad förutspås bli livlig, om vädret fortsätter att vara soligt.

I juli är många på semester, och det är livligt i gästhamnarna runt om i Åboland. Intresset för att köpa en båt eller stuga har ökat under coronapandemin, och det syns också till havs.

Den här midsommaren ökade uppdragen för Västra Finlands sjöbevakningssektion med ungefär 50 procent, jämfört med i midsommaren i fjol.

Vid sjöbevakningsstationen i Nagu gick midsommaren lugnt till trots att det var livligt till sjöss, berättar löjtnant Toni Laakso.

- Under dagarna var det trafik på vårt område, men kvällarna var lugna, säger Laakso, som jobbade under midsommaren. Enligt Laakso var söndagen den brådaste dagen för sjöbevakningssektionen i Nagu då många återvände hem från midsommarfirandet i skärgården.

En sjöbevakare stiger ombord på en båt.
Bildtext Enligt löjtnant Toni Laakso var många båtförare glada över att få prata med sjöbevakarna under midsommaren.

Många båtägare har varit på gott humör

Största delen av de som stoppades av Västra Finlands sjöbevakningssektion under midsommaren hade utrustningen i skick och var på gott humör.

De flesta bar också flytväst eller hade den snabbt till hands i båten. Sjöbevakningen hade några räddningsuppdrag, oftast handlade det om ett tekniskt fel i båten. Trots att många rör sig till havs, så har de flesta rätt attityd, berättar Laakso.

- Under midsommaren var många glada över att se oss, säger Laakso. Enligt Laakso hade de flesta allt i skick i båten och visste vilka intyg som skulle uppvisas för myndigheterna.

Den här sommaren verkar också intresset för vattenskotrar att ha ökat. Men även i de här fallen hade de flesta förarna allt i skick, säger Laakso.

Ryggen på en sjöbevakare, som sitter i en båt.
Bildtext Sjöbevakningen i Nagu är snabbt på plats, om någon behöver hjälp.

Kolla att utrustningen är i skick innan du åker iväg

Det gäller att kolla utrustningen och att lära sig eller repetera reglerna till sjöss, påminner Toni Laakso vid sjöbevakningsstationen i Nagu.

- Om man är ovan vid att röra sig på havet så måste man lära sig väjningsreglerna. Det gäller också för de mer erfarna att ta reda på om de gamla kunskaperna fortfarande gäller.

Man ska också se till att man har rätt utrustning då man rör sig till sjöss. Det är viktigt att ha med sig flytvästar, ankare, brandsläckare, intyg på att båten är registrerad och ett öskar, säger Laakso.

Västra Finlands sjöbevakningssektion räknar med en livlig båtsäsong om vädret fortsätter att vara soligt i juli. Det betyder också bråda dagar för sjöbevakningen och den frivilliga sjöräddningen.

- Jag hoppas att det är lika lugnt som på midsommaren. Människorna kunde bete sig och röra sig på sjön, förhoppningsvis blir resten av sommaren likadan, säger Laakso.

Flera av sjöbevakningens båtar står förtöjda vid en brygga.
Bildtext Sjöbevakningsstationen i Nagu.