Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britney Spears får back i rätten – pappan fortsätter som förmyndare

Från 2021
Britney Spears
Bildtext Britney Spears pappa James "Jamie" Spears fortsätter som hennes huvudsakliga förmyndare.
Bild: EPA/MICHAEL NELSON

Den amerikanska popsensationen Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008. Nu hoppades hon få bort pappan som förmyndare, men domstolen säger nej.

Beslutet knyter an till en tidigare begäran som Britney Spears lämnat in där hon bett att hennes pappa ska sluta som hennes förmyndare – inte den senaste där hon bett om att myndigförklaras helt och hållet.

Nya dokument från domstolen i Los Angeles visar att domaren fastställer att pappan James "Jamie" Spears fortsätter som artistens huvudsakliga förmyndare.

– Begäran om att upphäva James Spears som förmyndare har blivit nekad utan påverkan, står det i dokumenten.

Gammal ansökan om att få bort pappan som förmyndare

Det här beslutet knyter alltså an till en begäran från september i fjol om att få pappan James Spears borttagen som förmyndare och ersätta honom med en annan förmyndare.

Britney Spears advokat Samuel Ingham III sa då att sångaren är "rädd för sin pappa" och vägrar uppträda på nytt om han ansvarar för hennes karriär.

Domstolen fattade då beslut om att utse ytterligare en förmyndare, en slags medförmyndare. Till medförmyndare föreslogs företaget Bessemer Trust.

I de nya dokumenten godkänns Bessemer Trust som medförmyndare, medan pappan fortsätter som den huvudsakliga förmyndaren.

Enligt dokumenten är "[Britney] Spears oförmögen att hantera sin egen ekonomi, motstå bedrägeri eller otillbörlig påverkan".

Inte ett svar på Britneys uttalande förra veckan

Dokumenten är alltså inte ett svar på Britney Spears uttalande i rätten förra veckan om att bli myndigförklarad. Hennes uttalande togs inte i beaktande eftersom dokumenten baserades på en begäran från fjolåret som endast handlade om att få bort pappan som förmyndare.

Den nya begäran handlar igen om att Britney Spears vill bli myndigförklarad och ta kontroll över sitt liv.

Sångaren sa förra veckan att hon inte får bestämma över sin egen kropp och sina pengar. Hon sa bland annat att förmyndarskapet skadar henne och att hon tvingas äta medicin för att kontrollera sitt beteende.

I det 24 minuter långa, känslomässiga uttalandet berättade hon bland annat att hon vill skaffa barn, men att hon inte tillåtits ta ut sin spiral. Det var första gången som Britney Spears uttalade sig om förmyndarskapet i offentligheten.

Domaren kan däremot inte avgöra frågan endast utgående från hennes uttalande utan Britney Spears måste ännu lämna in en skild ansökan om att myndigförklaras.

Pappan vill utreda dotterns påståenden

James Spears har bett rätten att utreda dotternsanklagelser.

Det handlar om vissa specifika anklagelser om medicinering och uppträdande: Britney Spears sa att hon tvingats ta läkemedlet litium som används för att förebygga mani och depression samt att hon tvingats uppträda mot sin vilja.

Britney Spears uttalande har väckt mycket känslor. Många fans har länge fört kampanjen FreeBritney för att få henne myndigförklarad. Många offentliga personer har visat sitt stöd för henne – bland annat sångarna Christina Aguilera och Mariah Carey.

– Jag vill bara ha mitt liv tillbaka. Det har gått 13 år och det räcker nu, sa Spears i uttalandet förra veckan.

Hon omyndigförklarades år 2008 i samband med ett mentalt sammanbrott. Pappan har fungerat som hennes förmyndare och styr över hennes förmögenhet – uppskattningsvis 60 miljoner dollar.

Källor: AFP, CNN, Variety, Guardian

Diskussion om artikeln