Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Löfven näst i tur att försöka bilda regering: "Om det kan lösas med en omröstning är det att föredra"

Från 2021
Stefan Löfven och Andreas Norlén vid ett långt bord. De äter jordgubbar.
Bildtext Löfven och Norlén diskuterade regeringsbildning över en skål jordgubbar i tisdags.
Bild: AOP

Efter att moderaternas Ulf Kristersson misslyckades med att bilda regering går sonderingsuppdraget vidare till statsminister Stefan Löfven. Han har nu tid till måndag att spika ihop en lösning som får riksdagens förtroende.

Efter att Moderaternas ordförande Ulf Kristersson inte lyckades bilda en regering ger nu talmannen Andreas Norlén uppdraget vidare till statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Kristersson sade tidigare idag att han inte såg att en borgerlig regering i nuläget hade några parlamentariska förutsättningar.

En borgerlig regering skulle ha haft åtminstone 175 röster av 349 mot sig.

Norlén sade under sin pressträff att han trots Kristerssons uttalande hade övervägt att nominera Kristersson till statsminister och låta riksdagen rösta.

Ulf Kristersson och Stefan Löfven under en av utfrågningarna inför valet 2018.
Bildtext Kristersson: Det finns inte parlamentariska förutsättningar för att bilda en ny borgerlig regering just nu.
Bild: EPA

- Jag övervägde om jag skulle nominera Ulf Kristersson, trots att han sett att det var utsiktslöst, som ett led i att hålla tempo i processen, men valde att inte göra det, sade Norlén.

Orsaken var att han i det rådande läget vill se regeringsbildningen gå så fort som möjligt och inte öda tid på formaliteter.

- Men då skulle vi tappa ett antal dagar och fördröja processen. Kan man lösa den här processen med en omröstning i stället för flera är det att föredra.

- Till det kommer oron för pandemin. Kan man genomföra den här situationen med en omröstning så är det att föredra.

Diskussion över en skål jordgubbar

Löfven antas nu ha en regeringskonstellation redo för förtroendeomröstning, eller åtminstone vara ytterst nära att nå en kompromiss med stödpartier.

Löfven antas ha haft ett förslag redan då han på tisdag diskuterade talmansrundan med Norlén över en skål jordgubbar.

Orsaken till att uppdraget trots det gick till Kristersson före Löfven kan vara att Löfven har sagt att han kommer att avgå igen i november om riksdagen då inte godkänner hans budgetförslag.

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar före omröstningen om misstroende mot regeringen.
Bildtext Vänsterpartiet är redo att släppa igenom Stefan Löfven om det ger dem inflytande över nästa budget som ska godkännas i november, säger partiets ordförande Nooshi Dadgostar.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Om den regering som jag då i så fall leder inte skulle få igenom budgeten så avgår jag. Då lämnar jag, sade Löfven.

Vänsterpartiet, vars initiativ fällde Löfvens regering och ledde till regeringskrisen, har sagt att de kan släppa igenom Löfven som nästa statsminister under de villkoren.

Norlén ville inte kommentera hur mycket Löfvens villkor har påverkat hans tänkande.

- Det är klart att jag inte vill nominera en statsminister som blir vald och avgår i november så vi får en ny regeringskris. Det är en svår avvägning, säger Norlén.

Diskussion om artikeln