Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Coronaläget har vänt mot det sämre igen i Europa - i Ryssland dör fler dag för dag

Från 2021
Unga tittar på Eiffeltornet i Paris.
Bildtext Européer har igen börjat resa och umgås - WHO vill se fortsatt coronadisciplin..
Bild: Mostphotos

Fallen av covid-19 ökar i Europa efter två månaders nedåtgående kurva, uppgav Världshälsoorganisationen WHO på torsdag. Ryssland rapporterar fler covidrelaterade dödsfall på ett dygn än någonsin tidigare.

Enligt WHO ökade antalet nya fall med en tiondedel under förra veckan.

Efter månader av gynnsam utveckling har det vänt på coronavirusfronten i Europa - fallen har börjat öka igen.

WHO varnade för ytterligare en coronavåg om länderna i Europa inte behåller disciplinen gällande restriktioner.

Orsakerna till det försämrade europeiska läget är att allt fler samlas, träffar varandra och reser.

WHO:s Europadirektör Hans Kluge önskar åtminstone fortsatta restriktioner i fråga om sociala kontakter och storevenemang.

"Värdstäderna för fotbolls-EM bör ha koll på hur åskådarna rör sig"

Världshälsoorganisationen lyfter fram den våg av smitta som uppkommit i samband med det pågående Europamästerskapet i fotboll i 12 olika värdstäder runt om i Europa.

Värdstäderna uppmanas att bättre hålla koll på hur och var åskådarna rör sig under, före och efter matcherna.

"Vi måste titta långt utanför stadion", sade WHO:s krisledare för Europa Catherine Smallwood under presskonferensen då hon blev tillfrågad om vad hon rekommenderar med tanke på de stigande coronasiffrorna i London och S:t Petersburg.

Smittskyddsmyndigheten ECDC uppskattar i sin rapport att den mer smittsamma deltavarianten kan stå för 90 procent av de nya coronafallen inom EU före utgången av augusti.

WHO uppger att i genomsnitt 24 procent av den europeiska befolkningen har vaccinerats - men de regionala skillnaderna är stora.

"Detta är oacceptabelt, och det är långt ifrån det rekommenderade 80 procent av den vuxna befolkningen, sade Kluge på presskonferensen.

I Finland har 70 procent av personer över 18 år fått minst en dos coronavaccin, uppgav hälsomyndigheterna i dag. För hela befolkningen är siffran 59 procent.

Ryssland slår sina egna dödssiffror varje dag

För tredje dagen i följd noterar Ryssland dystert rekord i covidrelaterade dödsfall. Inom loppet av 24 timmar registrerades 672 dödsfall, uppgav regeringen i dag.

Coronaviruset sprids snabbt på grund av att deltavarianten har blivit allt vanligare i landet. Mindre än 20 procent av befolkningen är vaccinerad.

S:t Petersburg är en av värdstäderna för fotbolls-EM.

Källa: AFP, STT

Diskussion om artikeln