Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studentbostäderna i Åbo gapar inte tomma i höst – särskilt utbytesstuderande riskerar bli utan studentbostad

Från 2021
En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Bildtext Arkivbild. Det finns en ökad efterfrågan på studentbostäder i Åbo, särskilt gäller det här ubytesstuderande.
Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev

Coronaepidemin och distansstudier har inte lett till att intresset för studentbostäder i Åbo har svalnat. Särskilt internationella studerande kan få svårt att hitta lägenhet.

Enligt Pirjo Lipponen-Vaitomaa, som är kundrelations- och kommunikationschef vid Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) gapar studentbostäderna inte tomma i höst – tvärtom.

Coronaepidemin och medföljande distansstudier har haft en relativt liten påverkan på efterfrågan på studentbostäder i Åbo, och enligt Lipponen-Vaitomaa är efterfrågan på studentbostäderna på samma nivå som tidigare år. Många studerande har klarat av att hålla kvar sina studentbostäder då hyrorna i regel är billigare än marknadshyrorna.

Däremot har antalet ubytesstuderande som sökt till Åbo ökat jämfört med i fjol höstas, och det här medför problem för de som vill ha en studentbostad. Enligt Lipponen-Vaitomaa har TYS cirka 400 bostäder reserverade för utbytesstuderande, men antalet sökande är uppe i 600. Det här betyder att cirka 200 utbytesstuderande riskerar att bli utan lägenhet av TYS.

- Tidigare hade Åbo stad Retrodorm som också inkvarterade utbytesstuderande, men nu i början av höstterminen har staden inte mera tillgång till de bostäderna, säger Lipponen-Vaitomaa.

Studentbyn i Åbo.
Bildtext Studentbyn i Åbo. Utbytesstuderande kan i höst behöva söka sig till den privata bostadsmarknaden för att vara säker på att få en bostad.

Retrodorm i Luolavuori var tidigare ett äldreboende, och enligt Lipponen-Vaitomaa har Åbo stad sålt fastigheten till en byggfirma som ska bygga nytt i området. Därför kan Retrodorm inte från och med i höst längre erbjuda bostäder för studerande. Tidigare har de inkvarterat cirka 150 utbytesstuderande.

- Jag vet att universiteten har diskuterat med hotell om de skulle ha möjlighet att inkvartera utbytesstuderande. Studentbystiftelsen håller på att bygga nya bostäder i Studentbyn men de blir klara först i början av nästa år, säger Lipponen-Vaitomaa.

Också distansjobbare söker lägenhet

Frida Mattsson vid Aktia, som förmedlar Stiftelsen för Åbo Akademis bostäder, säger att hon märkt av ett ökat intresse för studentbostäder inför hösten.

- I juni hyrde jag ut 28 lägenheter, både på den privata marknaden och Stiftelsens lägenheter, det är mycket, säger Mattsson.

Främst handlar det om ettor och tvåor. Förutom studerande vill också också flera av dem som arbetat på distans det senaste året nu ha en lite större lägenhet med plats för ett arbetsrum.

- Många som har bott i en etta vill nu ha ett rum till för att kunna ha en skild plats för sitt kontor, säger Mattsson.

Stiftelsen för Åbo Akademi har drygt 200 bostäder, men inte alla är reserverade enkom för studerande. Till exempel Domus lägenheter kan sökas också av andra än studerande. Däremot finns inget kösystem.

Tror du att alla som söker får en lägenhet hos er?

- Jag hoppas att alla får en lägenhet, men det kan nog hända att alla inte gör det.

Diskussion om artikeln