Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Smittkedja har uppstått i Hangö - härstammar från fotbolls-EM i Ryssland

Uppdaterad 01.07.2021 16:33.
Fotbollssupportrar håller i finländska fotbollshalsdukar.
Bildtext Alla som haft närkontakt med en fotbollsturist som varit i Ryssland ska genast coronatesta sig.

I Hangö har konstaterats en smittkedja, som är kopplad till EM i fotboll i Ryssland. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar 14 dagars karantän för alla personer som återvänt från S:t Petersburg under tiden 21-25 juni.

Hangö stads smittskyddsteam uppmanar nu alla fotbollsturister att kontakta stadens coronarådgivning på telefonnummer 040 135 9585.

På grund av den stora mängden coronasmittade fotbollsturister i Finland rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att alla personer som haft närkontakt med fotbollsturister att genast coronatesta sig även om de inte uppvisar symtom.

Om du har fått två doser av coronavaccinet eller om du testat positivt för covid-19 för mindre än sex månader sedan ska du testa dig om du får symptom.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar även 14 dagars karantän för alla personer som återvänt från S:t Petersburg under tiden 21-25 juni.

Smittfallen har nått kulmen tror HUS

Sammanlagt 309 fall av coronavirussmitta har per i dag (1.7) konstaterats hos personer som återvänt från fotbolls-EM i Ryssland inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS). Enligt HUS uppgifter har ungefär 40 personer smittats vidare i Nyland.

”Det verkar som om smittfallen kopplade till fotbollsturismen har nått sin topp”, konstaterar chefsöverläkare Markku Mäkijärvi på HUS.  

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att alla onödiga resor till Ryssland ska undvikas.

Källa: Hangö stad, Institutet för hälsa och välfärd samt pressmeddelande från HUS.