Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snäckan i Närpes tar form – nya Mosebacke skola inflyttningsklar vid årsskiftet

Från 2021
Fasaden på den nya delen av Mosebacke skola.
Bildtext Eleverna ska enligt planerna flytta in i tillbyggnaden efter årsskiftet.
Bild: Yle/Juho Teir

Tillbyggnaden till Mosebacke lågstadieskola i Närpes är en god bit på vägen. Snäckan, som den kallas för, kommer enligt planerna tas i bruk vid årsskiftet.

Arbetet med tillbyggnaden inleddes i våras efter en del förseningar, då till exempel den entreprenör som man först valt att sköta byggandet gick i konkurs.

En ny entreprenör valdes och efter det har arbetet framskridit. Här är en video från då arbetet hade inletts i maj 2020.

Mosebacke skolcentrum i Närpes får ny look - Spela upp på Arenan

Nu är skalet så att säga färdigt och tanken är att tillbyggnaden ska tas i bruk vid årsskiftet. Tills dess är tanken att eleverna ska gå i skola i baracker och i den nyrenoverade övre våningen av gamla lågstadieskolan, som förväntas vara klar till skolstart.

– Till jul, eller nyår ska allt senast vara klart, går det riktigt bra får vi ta emot skolan någon månad tidigare, men det må ännu vara osagt. Jag tycker entreprenörerna har klarat sig bra hittills, säger Närpes tekniska direktör Edd Grahn.

Mosebacke skolas rektor Staffan Holmberg är nöjde med de fina utrymmena som skolan får, med tillbyggnaden och att den gamla delen också renoveras.

– Jag har också varit nöjd med processen hittills, säger Holmberg.

Ett försök att skapa en skola som står sig många år

I musiksalen fattas fortfarande akustikelementen som ska ta bort ekot. Holmberg tror att musiksalen kommer att bli ett välanvänt utrymme också kvällstid.

– Vi har försökt skapa en modern skola. Förr hade man långa korridorer med klassrum på båda sidor. Det här är ett helt nytt tänk, undervisningsmetoderna har ju ändrat från vad de var på 60- och 70-talen. Här försöker vi få en byggnad som ska stå sig många år i framtiden, säger Grahn.

På andra våningen finns en så kallad öppen lärmiljö, men annars är skolan byggd med klassrum.

– Vi vill ha en flexibel arbetsmiljö där vi kan jobba på olika sätt, säger Holmberg.

Väggarna kommer redan emot

Holmberg berättar att skolan i princip är full när eleverna flyttar in i höst.

– Följande höst är vi egentligen på max vad den här skolan klarar. Om vi växer ytterligare kan det hända att det här blir för smått. Men det tar vi den dagen, säger Holmberg.

I flera år har skolan haft baracker och när skolan börjar i höst kommer fyra av klassrummen i den gamla delen inte att vara tillgängliga. Det betyder att ytterligare fyra grupper ska rymmas in i barackerna.

– Om vi säger som det är blir det trångt i början av hösten. Vi siktar på att den nedre våningen ska bli klar någon gång under höstterminen och att vi då får flytta upp två klasser och få en lite drägligare tillvaro. Men vi har varit medvetna om det här och vi tar hellre problemen nu och är lite trångbodda en kortare tid än att vi drar ut på det här ytterligare, säger Holmberg.

Planen är att fem klassrum ska bli klara innan skolstart och då ska alla elever rymmas in i skolbyggnaden och barackerna.

Holmberg tror att eleverna kommer att tycka det är spännande att få se sin nya skola, sen när de får se den.

– Det har ju varit en byggarbetsplats med galler runt. Det kommer säkert att vara jätteroligt för dem sen när de får komma in här. De yttre områdena kommer att ta form under hösten och de är säkert också intressanta för eleverna.

Går loss på sex miljoner euro

Kostnadskalkylen för tillbyggnaden av skolan har enligt Grahn hållits ganska bra.

– Det som också är spännande med en sådan här rund byggnad är att vi fick färre kvadratmetrar att bygga jämfört med en fyrkantig låda, så där har vi gjort vissa inbesparingar. Det är intressant att man med olika planlösningar kan få färre kvadratmetrar och det är ju egentligen de som kostar, säger Grahn.

Slutsumman för bygget ser enligt Grahn ut att landa på knappt sex miljoner euro.

– Vi har kompletterat entreprenaderna med av-utrustning och lite lekredskap på gården, så det har kommit till lite. Men så fruktansvärt mycket tilläggsarbeten har vi inte haft, så jag tycker det ser bra ut, säger Grahn.

Skolbacken har varit en byggarbetsplats redan länge och kommer att fortsätta vara det då högstadiet får en ny byggnad. Högstadiet ska vara inflyttningsklart hösten 2022 och då ska den gamla byggnaden rivas.

– Jag tycker att de här husen som har varit här har ropat på hjälp, speciellt högstadiet har ju varit ganska nedgånget och trångt, säger Holmberg.

Lyssna på vad tekniska direktören Edd Grahn och rektorn Staffan Holmberg har att säga om byggnaden:

Diskussion om artikeln