Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från och med i dag är Lionel Messi utan arbetsgivare – argentinaren är klubblös för första gången på 21 år

Från 2021
Barcelonas stjärna Lionel Messi i matchen mot PSG.
Bildtext Lionel Messi uppges prioritera en fortsättning i FC Barcelona, klubben han varit trogen under hela sin proffskarriär.
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

I skuggan av EM har transferfönstret nu öppnat i stora delar av Fotbollseuropa. Lionel Messi är utan kontrakt för första gången under sin seniorkarriär, Manchester United säkrade ett jätteköp från Dortmund och Tottenham har äntligen hittat en ny tränare.

Man kan lugnt säga att Leo Messi nu är i en främmande position. Ända sedan han som 13-åring år 2000 kritade på för FC Barcelona har han haft ett avtal med den katalanska jätten, som han nått så stora framgångar med.

Men när juni förra natten blev juli löpte argentinarens kontrakt ut.

Messi har under åren sällan varit föremål för konkreta flyttrykten – förrän i fjol. Då skar det sig med klubbens ordförande Josep Maria Bartomeu och den argentinska bolltrollaren ville lämna.

Hans kontrakt stoppade honom ändå från flytt och nu när klubben har en ny ordförande i Joan Laporta verkar 34-åringens flyttvilja ha minskat.

Enligt BBC är Messi villig att fortsätta i Barcelona och förhandlingarna om ett nytt kontrakt är hans högsta prioritet. Tidigare har han kopplats ihop med bland annat Manchester City, PSG och klubbar i amerikanska MLS.

Måste minska på löneutgifter

Den spanska fotbollsskribenten Guillem Balague berättar för kanalen att Messi inte förhandlar med någon annan än sin gamla klubb. "Blaugrana" hoppas kunna fixa allt klart så snabbt som möjligt.

Förhandlingarna är inte helt oproblematiska.

– För att kunna behålla argentinaren måste klubben minska på sina löneutgifter med 200 miljoner euro, så att man uppfyller reglerna kring La Ligas "Financial Fair Play", berättar Balague.

Transfergurun Fabrizio Romano menade förra veckan att kontraktsförlängningen var en tidsfråga.

– Barcelona känner att Leo kommer att förlänga och stanna, skrev journalisten på Twitter.

Också Barcapresidenten Laporta verkar hoppfull. För spansk radio gav han lugnande besked på torsdagen.

– Vi vill att han stannar och han vill stanna, allt går fint. Det finns Financial Fair Play att tänka på, vi håller på att se på bästa lösning för båda parter, uppgav han för Onda Cero.

Messi har gjort 672 mål på 778 tävlingsmatcher för Barcelona. För tillfället förbereder sig han och hans Argentina för slutspelsskedet av Copa America.

Uniteds sommarköp: Sancho från Dortmund för 85 miljoner

Sommarfönstrets hittills dyraste köp blev klart i dag, då Manchester United presenterade en storvärvning. EM-aktuella yttern Jadon Sancho hämtas in från Borussia Dortmund för 85 miljoner euro.

Enligt Sanchos gamla tyska klubb återstår ännu läkargranskning och andra formaliteter. Engelsmannen gjorde åtta ligamål för Bundesligatrean under den gångna säsongen.

21-årige Sancho värvades till Tyskland från United-rivalen Manchester Citys akademi år 2017. Spelarens egen önskan att återvända till hemlandet blev avgörande i flytten från Dortmund.

– Vi är inte glada över pengarna, utan ledsna över att han går. Det var Jadons uttryckliga önskan att byta, vi hade helst behållit honom, kommenterade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke enligt Daily Mail.

Jadon Sancho värmer upp.
Bildtext Jadon Sancho har hittills gjort ett EM-framträdande för det kvartsfinalklara engelska landslaget.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tottenham har äntligen hittat en ny tränare

Ända sedan José Mourinho kickades i april har frågan varit vem som lotsar Spurs i höst, efter fiaskosäsongen.

Klubben uppges ha haft många meriterade namn på kroken – men också fått många nej. Namn som Antonio Conte, Mauricio Pochettino, Paulo Fonseca, Gennaro Gattuso och Julen Lopetegui har kopplats ihop med Londonlaget på sistone.

Till slut blev det Nuno Espirito Santo som tar över tränarskapet efter vårens tillfälliga lösning Ryan Mason. Det meddelade Spurs på onsdagen.

Den 47-åriga portugisen är mest känd från sin tid i PL-konkurrenten Wolverhampton, som började 2017 och tog slut i våras. Dessförinnan har han tränat lag som Valencia och Porto.

Nuno Espirito Santo blickar fokuserat.
Bildtext Nuno Espirito Santo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hans kontrakt sträcker sig till år 2023.

– Jag är glad och ser fram emot att börja arbeta. Vi har inga dagar att förlora och vi måste börja arbeta omedelbart då försäsongen börjar om några dagar, uttalade sig tränaren på Spurs sajt.

Också Everton har presenterat en ny tränare för nästa säsong. Det blir rivalen Liverpools gamla coach Rafa Benitez som tar över efter Carlo Ancelotti, som återvänt till Real Madrid.

Diskussion om artikeln