Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är cyanobakterierna här igen - i Nagu måste simskolan flyttas

Från 2021
Ett barn leker vid vattnet på Sandudds badstrand i Helsingfors
Bildtext Barn bör hålla sig borta från vatten där det finns cyanobakterier.
Bild: Jani Saikko / Yle

Det finns ställvis rikligt med cyanobakterier (blågröna alger) på öppna havsområden i Skärgårdshavet, men bara en liten mängd har observerats vid kusterna. I insjöarna började algsäsongen ett par veckor tidigare än normalt.

Cyanobakterier har upptäckts i kustområden på sammanlagt 18 platser under den senaste veckan, jämfört med 14 platser förra veckan.

Tio av kustobservationerna har gjorts i Skärgårdshavet, av vilka tre har visat sig vara rika på cyanobakterier och resten innehålla bara små mängder. De återstående åtta observationerna fördelas huvudsakligen på Finska viken nära östgränsen och utanför Helsingfors. I Bottenhavet har cyanobakterier iakttagits utanför Raumo och i Kvarken nära Vasa.

Barn ska hålla sig undan

Enligt riktlinjerna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) ska vatten som innehåller rikligt med cyanobakterier alltid behandlas på ett sådant sätt att det inte kan skada hälsan eller orsaka symtom. Särskilt små barn och husdjur bör hållas på avstånd från cyanobakterier.

Till exempel i Nagu har man vidtagit åtgärder för att undvika kontakt med vatten. Simskolan började den här veckan i Nagu, men cyanobakterier har tvingat simskolan att flytta från Framnäs till reservstranden i Mattnäs. Folkhälsan i Nagu har två reservstränder så att simskolan säkert ska kunna fortsätta.

I insjöarna började algsäsongen ett par veckor tidigare än vanligt, men just nu är situationen normal, uppger Finlands miljöinstitut (Syke).

Cyanobakterier i Saimen
Bildtext Cyanobakterier i Saimen för ett år sedan
Bild: Kare Lehtonen/Yle

Stiger till ytan då det är lugnt och varmt

Cyanobakterier kan stiga till ytlagret då vädret är lugnt och varmt.

Enligt Finlands meteorologiska institut är havstemperaturen 13-17 grader i Bottenviken, 11-17 grader i Bottenhavet, 17-21 grader i Skärgårdshavet och 17-21 grader i Finska viken.

I södra och mellersta Finland är temperaturerna i insjöarna ungefär 20-24 grader, i norra Finland cirka 20 grader och i Lappland 13-17 grader. Ytvattentemperaturen i de flesta sjöar är nu 2-6 grader varmare än det långsiktiga genomsnittet för den här tiden på året.

Övervakningen av cyanobakterier omfattar över 400 permanenta observationsplatser över hela landet i insjöar, vid kusten och i skärgården.

Diskussion om artikeln