Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Främmande art har spridit sig till Pemar

Från 2021
Växten smal vattenpest är tät och grön.
Bildtext Det räcker med att små delar av smal vattenväxt sprids för att växten ska få fotfäste i andra vattendrag.
Bild: Janne Tolonen

I Pemar har en ny invasiv art påträffats i sjön Ankkalampi.

Växten smal vattenpest (Elodea nuttallii) härstammar från Nordamerika, men har nu för första gången påträffats i Finland.

Smal vattenpest bildar liksom vattenpest stora, täta, gröna mattor, som tränger ut andra växter och försämrar vattenkvaliteten. Arten klassas som invasiv i hela EU, och den som påträffar växten ska genast anmäla om det exempelvis på webbplatsen vieraslajit.fi om främmande arter.

Ankkalampi har en populär badstrand, som man kan fortfarande simma vid. Smal vattenpest är inte farlig för människor.

Smal vattenpest har tidigare påträffats i Estland, Norge och Sverige. Den finns i akvarier, och den har troligen spridit sig till ankdammen då någon tömt sitt akvarium där, säger NTM-Centralen i Egentliga Finland i ett pressmeddelande.

I sjön påträffas också solabborre (Lepomis gibbosus), en annan invasiv art som brukar finnas i akvarier, och som likaså klassas som invasiv art i EU.

Det är förbjudet att sprida smal vattenpest och andra främmande arter. Man får inte ens placera växten i sin egen trädgårdsdamm, eftersom den kan sprida sig redan med att fåglar för vidare delar av växten.

I juli kommer myndigheterna att utreda hur allmän smal vattenpest är i Ankkalampi och i andra vattendrag kring den i Pemar, för att besluta hur man ska bekämpa den.

Diskussion om artikeln