Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Global skatt på multinationella bolag accepteras av 130 länder – men Irland vill inte vara med

Från 2021
Cliffs of Moher, Irland
Bildtext Irland ställer sig utanför.
Bild: AOP

Sammanlagt 130 länder har kommit överens om en global skattereform som ska se till att multinationella företag betalar sin skäliga andel oavsett i vilket land de placerat sitt huvudkontor, uppger Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD. En del EU-länder har dock ställt sig utanför överenskommelsen.

Avsikten med de nya reglerna är att införa en minimiskatt som ska begränsa konkurrensen mellan länder om vem som kan erbjuda multinationella företag den lägsta skatteprocenten.

Överenskommelsen stöddes av 130 av de 139 länder som förhandlade i frågan om en gemensam global skatt för multinationella bolag. Irland hör till de länder som ställer sig utanför.

OECD säger i sitt uttalande att globala företag som Google, Amazon, Facebook och Apple kommer att beskattas med 15 procent då avtalet väl är undertecknat.

Enligt OECD kan det här ramverket ersätta det gamla internationella skattesystem som inte längre lämpar sig för ändamålet i den globala och digitaliserade värld vi nu lever i.

Överenskommelsen följer på det godkännande som kom från G7-gruppen av rika nationer i juni under ett möte i Storbritannien.

Förhandlingar i frågan ska nu föras inom G20-gruppen som består av utvecklade och framväxande ekonomier. Ett möte ska hållas den 9-10 juli i Venedig i Italien.

Multinationella företag
Bildtext Multinationella företag brukar söka sig till länder med låga skatter
Bild: AFP / Lehtikuva

"Historiskt"

USA: s finansminister Janet Yellen betecknar överenskommelsen som "historisk".

Också Tyskland hyllar det "kolossala steget mot skatterättvisa".

Frankrike ser överenskommelsen som "det viktigaste skatteavtalet på ett sekel".

Den brittiska finansministern Rishi Sunak säger att det faktum att 130 länder över hela världen nu är ombord markerar ytterligare ett steg på vägen till en reform av den globala skatten.

Irland och Ungern säger nej

Några länder ställer sig dock utanför avtalet.

Bland annat EU: s lågskatteländer Irland och Ungern ställer sig utanför den överenskommelse som nåddes inom OECD-ramen, uppger organisationen.

Båda länderna ingår i en grupp av EU-länder - där också Luxemburg och Polen ingår - som med hjälp av sina låga skattesatser lockat multinationella företag och kunnat göra ekonomiska förtjänster på det.

Irland, som har lockat till sig giganterna Facebook, Google och Apple, har en bolagsskattesats på bara 12,5 procent. Den irländska finansministern Paschal Donohoe har varnat för att de nya reglerna, om de införs, kan leda till att Irland tappar 20 procent av sina företagsintäkter.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln