Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

82-åriga Wally Funk fick inte arbeta som astronaut då hon var ung - men nu ska hon upp i rymden som hedersgäst med miljardären Jeff Bezos

Uppdaterad 01.07.2021 23:35.
Wally Funk
Bildtext Wally Funk klarade av alla test och skulle bli en av de första kvinnorna i rymden på 1950- och 60-talet. Men hennes kön blev ett hinder.

Den 82 år gamla piloten Wally Funk kommer att få delta i den rymdresa som miljardären och Amazongrundaren Jeff Bezos genomför inom kort, meddelar Bezos rymdföretag.

Wally Funk fick sin utbildning på 1960-talet, och har i sex decennier hoppats på att få ta sig upp i rymden.

Nu kommer hon enligt planerna att åka iväg den 20 juli. Starten sker i Texas

Också Jeff Bezos bror Mark är inbjuden till rymresan samt en tredje hemlighetsfull person som vann resan på en auktion och betalade 28 miljoner dollar för den.

Farkosten kommer att tillbringa en kort stund i rymden. Resenärerna kommer att få uppleva några minuters viktlöshet och via fönstret kunna förundras över jorden som planet. Efter det återvände farkosten till jordytan.

Wally Funk firar sin kommande rymdresa
Bildtext Wally Funk firar sin kommande rymdresa.

Passionerad flygare

Wally Funk föddes i New Mexico 1939 och har en framgångsrik flygkarriär bakom sig. Funk blev den första kvinnliga flyginstruktören vid en amerikansk flygbas och gjorde också andra banbrytande insatser som kvinna i branschen.

Hon säger sig ha haft en livslång kärlek till flygandet.

Loggen visar att hon har 19 600 flygtimmar bakom sig. Hon har också lärt ungefär 3 000 personer att flyga.

År 1961 anmälde sig den 21-åriga piloten Wally Funk som frivillig i det inofficiella "Mercury 13-Kvinnor i rymden"-programmet. Hon genomgick rigorösa fysiska och psykologiska test och hoppades på att få bli astronaut. Avsikten var att hon skulle bli en av de första kvinnorna i rymden. Hon klarade av samma test som de sju män som deltog i Nasas officiella Mercury 7-program. Männen sändes upp i rymden mellan 1961 och 1963. Kvinnorna nekades dock jobb som astronauter på grund av sitt kön.

Jeff Bezos, som är en av världens rikaste människor, har bjudit in Wally Funk som "hedersgäst". Han har publicerat en video som visar situationen då han berättar nyheten för henne.

Jeff Bezos berättar för Wally Funk att hon får flyga med honom upp i rymden
Bildtext Jeff Bezos berättar för Wally Funk att hon får flyga med honom upp i rymden

Bezos skriver i samband med videopubliceringen att "ingen har väntat längre" än hon och att hon var bäst i klassen 1961 som en i gruppen Mercury 13-Kvinnor i rymden-programmet. Trots att hon fullföljde sin utbildning inhiberades projektet och ingen av de 13 kvinnorna fick flyga. Nu är det dags - välkommen som besättningsmedlem, skriver Bezos.

Källor, Reuters, BBC, AFP

Diskussion om artikeln