Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumporganisationens finanschef åtalas för skattefiffel – anklagas för att ha smitit undan 1,7 miljoner dollar i skatt

Uppdaterad 03.07.2021 11:25.
Trumporganisationens finanschef Alan Weisselberg leds ut från rättssalen på Manhattan den 1 juli 2021.
Bildtext Trumporganisationens finanschef Allen Weisselberg (i mitten) lämnar rättssalen på onsdag efter att ha åtalats för skattebrott.

Åklagarmyndigheten i New York väckte på torsdagen åtal mot Allen Weisselberg, mångårig finanschef för Trumpfamiljens företagskoncern Trump Organization. 

Weisselberg anklagas för att ha underlåtit att betala 1,7 miljoner dollar i skatt i syfte att tillskansa sig själv och andra chefer förmåner.

Enligt åtalet ska bland annat finanschefen Weisselberg ha betalats hemliga lönepåslag som inte deklarerats i beskattningen. Han anklagas också för att inte ha skattat för en tjänstebil och en lägenhet som bolaget betalat för.

- För att uttrycka det bryskt så handlar det om ett omfattande, fräckt och olagligt arrangemang kring illegala betalningar, sade Carey Dunne som är rådgivare till Manhattanåklagaren Cyrus Vance. 

Vance har i två år undersökt Trumpkoncernens ekonomiska affärer och torsdagens åtal är det främsta genombrottet hittills.

Weisselberg själv nekade till anklagelserna efter han leddes in i rättssalen i handbojor. Tidigare under torsdagen hade han överlämnat sig till myndigheterna. Weisselberg frisläpptes mot borgen men hans pass beslagtogs.

Om den 73-åriga Weisselberg befinns skyldig riskerar han att dömas till över tio års fängelse.

Fortsatt utredning kan involvera ex-presidenten Donald Trump

Advokater för Trump Organization kallade åtalet för orättfärdigt och menar att fallet borde ha behandlats av en civil domstol och inte som ett brottmål. 

- Det här fallet antyder att det nu är fritt fram för lokala åklagare att angripa federala politiska motståndare och rivaler, sade tre advokater för Trump Organization i ett uttalande. 

Donald Trump åtalades inte men åtalet är ändå ett bakslag för ex-presidenten och det kan skada hans politiska och ekonomiska intressen.

Om rättsprocessen blir lång antas den kunna drabba Trumps eventuella planer på att kandidera i följande presidentval år 2024. Oavsett om Trumporganisationen fälls eller frikänns, så kan fallet resultera till exempel i att affärsbanker i fortsättningen är mindre villiga att göra affärer med organisationen.  

Enligt New York Times kan torsdagens åtal mot Weisselberg utgöra ett första steg i en bredare utredning som också riktas mot Trump själv. 

En öppen fråga är ifall Weisselberg kommer att samarbeta med åklagarmyndigheterna i hopp om lindrigare straffpåföljd.

Donald Trump kommenterade åtalet i ett uttalande där han beskrev det som en fortsättning på “de radikala vänsterdemokraternas politiska häxjakt” som “nu övertagits av New York”. 

Artikeln uppdaterad 2.7.2021 klockan 06.30 med en korrigering av Weisselbergs förnamn – från Alan, som är felaktigt, till Allen.

Artikeln uppdaterad ytterligare 2.7.2021 klockan 08.30 med en korrigering i meningen "Donald Trump åtalades inte men åtalet är ändå ett bakslag för ex-presidenten och det kan skada hans politiska och ekonomiska intressen." Den korrigering som gjordes var att ordet "inte" lades till.

Källor: New York Times, Politico, Hill.