Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Riksdagen beslutar om inresemodellen – och fyra andra nyheter att känna till

Från 2021
Uppdaterad 02.07.2021 09:44.
Halvfullt i riksdagens plenisal, sett från över läktaren
Bildtext Riksdagen tar sommarpaus efter dagens beslut om inresemodell.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagen.

Riksdagen röstar om inresemodellen

Riksdagen besluter i dag om den så kallade inresemodellen som fastslår hur man i fortsättningen får resa till Finland med tanke på coronaläget.

Några lindringar gjordes under utskottsbehandlingen i regeringens förslag. De gäller inträdesvillkor såsom krav på coronatester och coronaintyg.

Efter dagens beslut tar riksdagen sommarpaus. Nästa plenum hålls den 7 september.

Passkontroll på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Riksdagen beslutar om framtida inresor i dag.
Bild: Jani Saikko / Yle

Vaccinexperten Hanna Nohynek: Dags att diskutera hur vettigt det är att fortsätta med restriktionerna

Nohynek efterlyser en samhällelig diskussion kring hurdan risknivå vi är beredda att acceptera. Hon påpekar att vi senare den här månaden i stort sett har uppnått det huvudsakliga målet med Finlands coronavaccinationsprogram. 

Då har de äldre och riskgrupperna som är 16 år eller äldre fått vaccin två gånger. Dessutom har i stort sett alla som är minst 16 år också fått en första dos då.

Hanna Nohynek
Bildtext Nohynek: Dags att börja diskutera vad som är acceptabel risknivå.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Trumporganisationens finanschef åtalas för skattefiffel

Åklagarmyndigheten i New York väckte på torsdagen åtal mot Alan Weisselberg, mångårig finanschef för Trumpfamiljens företagskoncern Trump Organization. 

Weisselberg anklagas för att ha underlåtit att betala 1,7 miljoner dollar i skatt i syfte att tillskansa sig själv och andra chefer förmåner.

Enligt åtalet ska bland annat finanschefen Weisselberg ha betalats hemliga lönepåslag som inte deklarerats i beskattningen. Han anklagas också för att inte ha skattat för en tjänstebil och en lägenhet som bolaget betalat för.

Trumporganisationens finanschef Alan Weisselberg leds ut från rättssalen på Manhattan den 1 juli 2021.
Bildtext Weisselberg (i mitten) under rättegången.
Bild: AFP / Lehtikuva

Planerade kejsarsnitt flyttar över till Lojo

En del av Kvinnoklinikens planerade kejsarsnitt flyttar över till Lojo och Hyvinge sjukhus i sommar för att förhindra att det blir rusning och för att jämna ut överbelastningar.

– Man har uppskattat att det kommer många fpersoner som ska föda på sommaren och Kvinnokliniken har önskat att vi kan hjälpa till, säger förlossningsöverläkare Susanna Naukkarinen på Lojo sjukhus.

De planerade kejsarsnitt som flyttas till Lojo sker alla vardagar från och med den 28 juni i fyra veckor framöver.

Kvinnlig pionjärpilot bjuds på rymdresa

Amazongrundaren Jeff Bezos har bjudit med den 82-åriga kvinnliga piloten Wally Funk på Bezos första rymdresa.

Wally Funk
Bildtext Wally Funk fick inte chans att utöva pilotyrket.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bezos rymdföretag Blue Origins rymdfarkost ska, enligt planerna, ta sex passagerare till Karmanlinjen på ungefär 100 kilometers höjd över havsytan, den 20 juli. Karmanlinjen betraktas som gränsen till rymden.

Wally Funk ingick i ett utbildningsprogram för astronauter i början av 1960-talet men fick aldrig utöva yrket för att hon är kvinna.

Vädret:

I hela landet frånsett norra Lappland: Klart och uppehåll, dagens högsta temperatur 23–28 grader, nattens lägsta 10–16 grader.

I norra Lappland: Klart och uppehåll, 17–23 grader och nattens lägsta 5–10 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landets södra och västra delar, landskapen Södra Savolax och Norra Savolax, landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Taivalkoski och Kuusamo och i följande kommuner i Lappland: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Torneå, Övertorneå, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekis och Enare.

UV-strålningen är på dagen stark i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland, Södra Österbotten och Österbotten. UV-index är 6.