Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

800 personer i karantän inom HUS efter fotbollsturismen – Uutissuomalainen: THL skulle lätta på munskyddsrekommendationer, men sköt upp det

Uppdaterad 02.07.2021 18:40.
Personer iklädda munskydd på Helsingfors centralstation.
Bild: Silja Viitala / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL hade redan hunnit förbereda lättnader i sina munskyddsrekommendationer innan smittspridningen igen ökade efter fotbollsturisternas hemskomst, skriver Uutissuomalainen. THL uppger att de preliminära proverna från ryska gränsen är deltavarianten.

Hälsomyndigheten hann aldrig verkställa lättnaderna innan antalet nya fall började öka igen i Finland i och med att fotbollsturisterna tog med sig smitta från S:t Petersburg i samband med fotbolls-EM.

Frågan ska tas upp till behandling senare i sommar om incidensen sjunker.

– Just nu är det ingen väldig brådska med att häva munskyddsrekommendationerna, säger institutets generaldirektör Markku Tervahauta till Uutissuomalainen.

Markku Tervahauta.
Bildtext THL:s generaldirektör Markku Tervahauta: Inte läge att sluta använda munskydd nu.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Lokala lättnader möjliga

Enligt Tervahauta är det ändå möjligt att människor helt slutar använda munskydd, alternativt minskar på användningen, i områden där det förekommit ytterst få fall av coronavirussmitta i flera veckors tid.

I intervjun påminner Tervahauta också om postcovid – det vill säga att långvariga, besvärliga och funktionsnedsättande symptom kan drabba vem som helst som insjuknat i covid-19.

– Inte lönar det sig att med vilje sprida smitta ens till dem som inte hör till någon egentlig riskgrupp, säger Tervahauta.

800 i karantän i HUS-området

Över 380 fall av smitta har bekräftats bland fotbollsturisterna efter hemkomst, och det finns också många fall där smittan förts vidare här hemma.

800 personer är försatta i karantän inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, sa infektionsläkare Veli-Jukka Anttila i Yles morgonprogram Yle aamu i dag.

Social- och hälsovårdsministeriets avdelningschef Taneli Puumalainen säger för sin del att vi snart får se om det behövs åtstramningar vad gäller olika restriktioner i Finland.

– Det är riskfyllda dagar på gång och vi får se om mer omfattande smittkedjor börjar ta fart.

Puumalainen bedömer att den nuvarande vaccinationstäckningen troligen inte räcker till för att förhindra uppkomsten av en ny epidemivåg om det kommer in mycket smitta över gränserna.

Därför bör Finland enligt Puumalainen inte slopa inreserestriktionerna ännu.

Preliminära coronavirusprover från ryska gränsen är deltavarianten

THL uppger att preliminära coronavirusprover som har tagits vid den ryska gränsen efter fotbolls-EM har visat sig vara av den smittsammare deltavarianten.

THL:s ledande expert Carita Savolainen säger att resultatet var väntat.

– Mer än 90 procent av proverna i S:t Petersburg-området är deltavarianten. Det är därför inte konstigt att de första proverna var deltavarianten, säger Savolainen.

Artikeln uppdaterades klockan 8.49 med karantänssiffran samt Anttilas och Puumalainens uttalanden och 18.39 med information om deltavarianten.