Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanada: Skogsbränder rasar i värmerekordens spår - människor tvingas lämna sina hem

Från 2021
Bilden som togs på onsdagen visar en av de pågående skogsbränderna i British Columbia.
Bildtext Bilden som togs på onsdagen visar en av de pågående skogsbränderna i British Columbia.
Bild: AFP / Lehtikuva

I provinsen British Columbia, i västra Kanada, rasar svåra skogsbränder. Exempelvis byn Lytton, som satte kanadensiskt värmerekord i tisdags, har nu brunnit ner. Minst ett tusental människor har evakuerats.

I provinsen British Columbia har över 60 nya bränder blossat upp under det senaste dygnet. Det uppgav provinsens premiärminister John Horgan natten till fredag, finsk tid.

- Jag kan inte nog betona hur extrem brandrisken nu är, i så gott som alla delar av British Columbia, sade Horgan.

Största delen av byn Lytton, ungefär 250 kilometer nordost om Vancouver, har brunnit ner, enligt en lokal parlamentariker.

Det var just i den här byn det sattes kanadensiskt värmerekord i tisdags, med 49,5 grader celsius. Då hade där varit rekordvarmt också de två tidigare dagarna med 47,9, respektive 46,1 grader.

- Det tog ungefär 15 minuter från att vi såg den första röken till att hela samhället stod i brand, sade kommunchefen i Lytton, Jan Polderman till CBC News.

Lytton har ungefär 250 invånare och de har nu evakuerats. Också samhällen norr om Lytton har evakuerats. På torsdagen hade åtminstone 1 000 människor tvingats lämna sina hem.

Värmeböljan ser ut att fortsätta i British Columbia och nu har det också utfärdats varningar om extrem värme i provinserna Alberta, Saskatchewan, Manitoba, norra Ontario och delar av territoriet Northwest Territories.

Källor: AFP, AP